(SIDE2:) I 1993 tok Steven Spielberg pusten fra publikum med «Jurassic Park». Filmen om gjenskapelsen av dinosaurer regnes blant tidenes beste, og nå lanseres filmen i 3D.

«Jurassic Park» er Ukens klassiker.

HTML EMBED

- Opprinnelig hadde Steven Spielberg så vidt begynt arbeidet med filmatiseringen av Michael Crichtons manus om livet som lege på en akuttavdeling. Da fikk Spielberg høre om Crichtons nye roman «Jurassic Park», og han bestemte seg for å filmatisere denne i stedet. De la imidlertid ikke fra seg legemanuset - og dette utviklet seg til å bli den populære TV-serien «ER» («Akutten).

- Romanen ble utgitt i 1990, men allerede i 1989 begynte forberedelsene til filmen, fordi Spielberg var sikker på at dette ville bli en suksess.

- Ellie Sattler er en mindre viktig karakter i romanen enn i filmen. I romanen er hun en student som hjelper Alan Grant, og hun får være med til øya. Men vi hører ikke så mye om henne. Spielberg ville gi henne mer plass, og gjorde henne litt eldre og skapte et forhold mellom henne og Grant. I tillegg skrev han ut en romankarakter og tok tidlig i filmen livet av en annen, slik at Ellie overtok deres oppgaver i historien.

- I boka er Lex 7-8 år gammel og fryktelig irriterende. Hun er frekk, bryr seg ikke om andre og skaper stadig problemer. Tim er 12-13 år gammel, veldig opptatt av dinosaurer og en skikkelig datanerd. I filmen har søsknene byttet alder, slik at Lex er eldst. Hun har blitt mye hyggeligere, og har dessuten overtatt rollen som datanerden. Grunnen til forandringene var at Spielberg ville gjøre Lex til en sterkere karakter. Han byttet barnas alder fordi han ville jobbe med Joseph Mazzello.

- Ariana Richards var 13 år gammel da hun spilte Lex. Samme år som filmen hadde premiere, ga hun ut albumet «First Love». I 2009 ga hun ut en coverversjon av David Fosters «The Prayer» sammen med Chris M. Allport. I dag er hun en prisvinnende kunstner. Hun har spilt i noen filmer siden «Jurassic Park», og tidligere i år hadde hennes første film på seks år premiere - «Battledogs».

HTML EMBED

- Tim ble spilt av ni år gamle Joseph Mazzello. Han har fortsatt som skuespiller etter «Jurassic Park». Hans mest kjente roller er Eugene Sledge i «The Pacific», Dustin Moskovitz i «The Social Network» og Mouse i «G.I. Joe: Retaliation».

HTML EMBED

- Alan Grant er basert på paleontolog Jack Horner. Han er mest kjent for å være forskeren som fant de første bevisene på at enkelte dinosaurer passet på barna sine. Horner var rådgiver i utviklingen av «Jurassic Park».

- Ian Malcolm er basert på Ivar Ekeland og James Gleick. Ekeland er en fransk matematiker med norske aner.

- Michael Crichton fikk den første ideen til «Jurassic Park» i 1983. Da prøvde han å skrive et manus om en dinosaur som ble klonet fra et egg. Han jobbet ikke videre med manuset fordi folkene rundt ham ikke hadde tro på ideen.

- Crichton har skrevet flere filmmanus og filmatiserte romaner. Blant annet skrev han manus til «Twister» og romanen «Eaters of the Dead», som «Den 13. krigeren» er basert på.

- Her kan du se en rekke feil i filmen:

HTML EMBED

- Synes du Alan Grant minner om Indiana Jones? Vel, han kunne vært enda mer lik. Harrison Ford ble nemlig tilbudt rollen, men takket nei. Sam Neill fikk rollen i stedet.

- Blant kvinnene som ble vurdert i rollen som Ellie Sattler, finner vi Juliette Binoche, Robin Wright, Jodie Foster, Sigourney Weaver, Michelle Pfeiffer, Geena Davis, Jamie Lee Curtis, Julia Roberts, Sarah Jessica Parker og Joan Cusack. Flere kvinner var på audition for rollen, men fikk avslag, blant annet Laura Linney, Sandra Bullock, Gwyneth Paltrow, Julianne Moore, Helen Hunt, Teri Hatcher og Elizabeth Hurley. Rollen gikk til Laura Dern.

- Sean Connery ble tilbudt rollen som John Hammond. Richard Attenborough fikk rollen.

- Jim Carrey ble vurdert for rollen som Ian Malcolm, som gikk til Jeff Goldblum.

Kilder: IMDb, Wikipedia, Moviemistakes.com