(SIDE2:) «Pacific Rim» har premiere denne uken. Her angripes jorden av forferdelige monstre.

Ukens klassiker er en av våre favorittmonstre i filmverden - «King Kong» fra 1933.

HTML EMBED

- Filmen hadde flere ulike titler før den fikk navnet «King Kong». Først het den «The Beast», og de var innom titler som «The Eighth Wonder», «The Ape», «King Ape» og «Kong».

- Det ble brukt flere ulike modeller for apen i løpet av filmen. Apen på Skull Island var omtrent en halv meter lang, men regissør Merian C. Cooper ville at Kong skulle være større i New York. Derfor er han 11 centimeter høyere i disse scenene. På filmplakaten sto det imidlertid at han var 1,2 meter høy.

- Modellene ble laget med et metallskjelett som ble dekket av gummi for å danne musklene. Deretter ble kroppen kledd med harepels. Dette mislikte skulptørene, fordi det da ville komme fingeravtrykk på modellen.

- Skulptør Marcel Delgado lagde først en modell som ble brukt i scenen hvor Kong slåss mot T-Rex-en og når han er på hengebroa. Deretter lagde han en ny modell. Denne hadde et rundere hode, og blir brukt både i New York-scenene og i de andre scenene på øya.

- Modellen med det lengste ansiktet ble egentlig laget for prøveopptak. Men for å spare penger, ble disse prøveopptakene tatt med i filmen. Grunnen til at modellen ble forandret, var at regissør Cooper syntes den hadde for menneskelige trekk.

- Filmen er selvsagt ikke uten feil. Her er noen:

HTML EMBED

- Flere av dinosaurene i filmen, blant annet T-Rex-en, er hentet fra «Creation» - en film som aldri ble ferdig.

- En rekke scener ble sensurert bort i 1933, men de fleste ble klippet inn igjen i 1971. Én scene har man imidlertid mistet - og denne har kun blitt vist offentlig én gang, under en prøvevisning i januar 1933. I denne scenen rister Kong på en hengebro, så fire menn faller ned og blir spist levende av enorme edderkopper. Scenen var så sjokkerende for publikum at Cooper valgte å fjerne den. Se to bilder fra scenen her.

- En hel dags opptak ble ødelagt da det viste seg at en av plantene i bakgrunnen blomstret i løpet av dagen. Dette gikk så sakte at de ikke oppdaget det underveis, men når filmklippene ble satt sammen, ble forandringene tydelige.

- Det har blitt laget en musikal basert på filmen. Denne hadde urpremiere i Australia i juni i år.

HTML EMBED

- Brølet til King Kong er en blanding av et løvebrøl og et tigerbrøl spilt av baklengs.

- Hyttene til de innfødte på øya ble også brukt i filmen «Bird of Paradise». Den store muren på øya ble senere brent i «Tatt av vinden». Jungelscenene ble spilt samme sted som «The Most Dangerous Game».

- Regissør Cooper fikk ideen til filmen en natt han drømte at en diger gorilla angrep New York City.

- Cooper hadde vært mye i jungelen for å lage dokumentarfilmer. Som barn var han stor fan av Paul Du Chaillus fortellinger fra den afrikanske jungelen. Begge disse faktorene var med på å skape Skull Island.

- Det har blitt laget en rekke nyversjoner av filmen. Mest kjent er Peter Jacksons versjon fra 2005.

HTML EMBED

Kilder: IMDb, Hollywoodlostandfound.net, YouTube, Horrorfilmhistory.com, Retrocrush.com

Les alle sakene i serien Ukens klassiker: