(SIDE2:) Denne uken er Sofia Coppola premiereklar med «The Bling Ring». Vi tar en nærmere titt på hennes mest kjente film. «Lost in Translation» er Ukens klassiker.

HTML EMBED

- Bill Murrays rolle Bob Harris ble skrevet spesielt for ham. Sofia Coppola sa senere at hun ikke ville laget filmen hvis Murray ikke ville være med.

- Murray hadde ingen agent, i stedet kunne folk kontakte ham via en telefonsvarer. Coppola la igjen hundrevis av meldinger, men han svarte ikke. Hun sendte også en rekke brev. «Dette pågikk i fem måneder. Å forfølge Bill ble jobben min,» har Coppola sagt.

- Til slutt tok Coppola kontakt med regissør Wes Anderson og manusforfatter Mitch Glazer, som begge kjente Murray. En dag Glazer skulle spise lunsj med Murray, inviterte han med Coppola. Neste dag dro Coppola og Murray på japansk restaurant, hvor de også møtte Anderson. «Innen sake kom på bordet, visste jeg at han ville bli med,» har Anderson sagt.

- Coppola og Murray skrev ingen kontrakt om at han skulle være med i filmen. Hun var derfor redd for at han ikke skulle dukke opp. Men første innspillingsdag var han heldigvis på plass.

- Coppola oppdaget Scarlett Johansson i filmen «Manny and Lo.», og likte henne umiddelbart. Hun var enklere å få tak i enn Murray, og hun takket ja til rollen med en gang.

- Karakteren John (Giovanni Ribisi) er løst basert på Coppolas daværende mann Spike Jonze. Charlotte (Scarlett Johansson) er stylet for å ligne Coppola selv.

- Ryktene sa at Kelly (Anna Faris) var basert på Cameron Diaz, som hadde jobbet med Spike Jonze. Coppola har avvist dette.

- Coppola fikk ikke betalt for at Bob Harris reklamerer for Suntory whisky i filmen. Grunnen til at hun valgte dette produktet, var at hun ville ha et virkelig merke, fordi det gjorde filmen mer realistisk.

- Hun valgte Suntory whisky fordi faren hennes, Francis Ford Coppola, reklamerte for nettopp dette sammen med Akira Kurosawa på 1970-tallet.

HTML EMBED

- Bob blir bedt om å etterligne Roger Moore i filmen, men sier han foretrekker Sean Connery. Connery har også spilt i reklame for whisky-merket.

HTML EMBED

- Mange av smårollene er besatt av folk som spiller seg selv. Blant annet den rødhårede sangeren i loungen. Filmteamet hørte henne synge på hotellet de bodde på, og de likte henne så godt at de spurte om hun ville være med i filmen.

- Coppola fikk ideen til filmen da vennen Fumihiro Hayashi sang en karaokeversjon av Sex Pistols’ «God Save the Queen». Hun ønsket å ha dette med i en film - og han synger også denne i filmen.

- I en scene ser man Scarlett Johansson i rosa undertøy. Hun var skeptisk til å spille inn scenen, fram til Coppola selv tok på seg undertøyet for å vise hvordan det skulle se ut. Da valgte hun å spille inn scenen likevel. «Jeg har blitt regissert av Robert Redford, som er veldig pen, men jeg kan ikke se for meg at han skulle foreslått dette,» har Johansson sagt.

Kilder: New York Times, About.com, Wikipedia, IMDb