(SIDE2:) Steven Soderbergh er en av Hollywoods mest suksessfulle regissører, med filmer som «Erin Brockovich», «Traffic», «Contagion» og «Magic Mike» - og ikke minst «Ocean’s »-filmene. Denne uken er han aktuell med «Behind the Candelabra».

Vi har plukket ut hans aller mest populære film, «Ocean’s Eleven», som Ukens klassiker.

HTML EMBED

- Egentlig skulle filmen regisseres av Brett Ratner («Rush Hour», «Tower Heist», kommende «Hercules: The Thracian Wars»). Han planla å ha Sean Penn i hovedrollen. Men Ratner gikk over til et nytt prosjekt, og Steven Soderbergh tok over.

- Filmen er en nyversjon av «Ocean’s Eleven» fra 1960, med Frank Sinatra i hovedrollen.

HTML EMBED

- Med unntak av hovedperson Danny Ocean, har alle karakterene forandret navn i nyversjonen.

- Henry Silva og Angie Dickinson fra originalfilmen dukker så vidt opp i en slåsscene i filmen.

- Det var Bruce Willis som opprinnelig fikk rollen som Danny Ocean, men han måtte si fra seg rollen da det krasjet med en annen innspilling. George Clooney fikk hovedrollen i stedet.

- Linus Caldwell (Matt Damon) skulle egentlig spilles av Mark Wahlberg, men han måtte trekke seg.

- Filmen mistet tre skuespillere til «The Royal Tenenbaums»: Danny Glover, Luke Wilson og Owen Wilson som skulle spilt henholdsvis Frank Catton (spilt av Bernie Mac) og Malloy-brødrene (spilt av Casey Affleck og Scott Caan).

- Warren Beatty, Michael Douglas og Ralph Fiennes ble vurdert for Terry Benedict (Andy Garcia).

- Se noen av feilene i filmen:

HTML EMBED

- Don Cheadle fikk ikke navnet sitt på rulleteksten, selv om han har en stor rolle. Det var han selv som valgte dette. Han ønsket å få navnet sitt over tittelen på posteren, sammen med George Clooney, Matt Damon og Brad Pitt. Dette ble han nektet, og da sa han at han ikke ville krediteres i det hele tatt. Han fikk det for øvrig som han ville i «Ocean’s Twelve» og «Ocean’s Thirteen».

- I det første bildet av Rusty (Brad Pitt) i Hollywood, ser han på et stort murbilde av Frank Sinatra. Men fordi Soderbergh ikke ville ha for mange koblinger til originalfilmen, unngikk han å vise hva Rusty så på i filmen.

- Parykken Rusty bruker når han kler seg ut som lege, ble brukt av Mike Myers under prøvene på «Austin Powers - agenten som kom ut av fryser’n».

- George Clooney og Soderbergh ble enige om at de skulle lage en stjernespekket film. Dette betydde at stjernene ikke kunne få så mye i lønn som de var vant til, fordi filmen ikke hadde et så høyt budsjett. Clooney var den første til å godta mindre lønn, og han tok selv ansvar for å hanke inn flere store navn.

- På dette tidspunktet fikk Julia Roberts 20 millioner dollar per film. Clooney sendte henne manuset til filmen, og la med en 20-dollarseddel. Ved siden av skrev han: «Jeg hører at du får 20 per film nå».

- I scenen hvor Rusty og Linus spionerer på Tess (Julia Roberts) idet hun kommer ned trappen, spiser Rusty reker. Scenen måtte spilles inn flere ganger, og da de var ferdige hadde Brad Pitt spist 40 reker.

- Soderbergh planla først å lage filmen i svart-hvitt.

- Mot slutten av filmen, innser Terry Benedict at overvåkningsvideoen av politiet er et opptak. Han snakker inn i walkie talkien, og får til svar fra en av vaktene: «What happened to all that money?» Denne stemmen er hentet direkte fra originalfilmen.

- I 2011 hadde en musikalversjon av filmen premiere i Japan. Musikalen ble skrevet av Takarazuka Revue, og Danny Ocean ble spilt av Reon Yuzuki. Yuzuki er en kvinnelig skuespiller som har spesialisert seg i å spille menn.

Kilder: IMDb, Cinema.com, Wikipedia, Notstarring.com.

Les alle artiklene i serien Ukens klassiker.