(SIDE2:) Sylvester Stallone og Arnold Schwarzenegger var de to tøffeste karene på 1980-tallet. Denne uken er de aktuelle sammen i «Escape Plan».

Ukens klassiker er Stallones gjennombruddsfilm «Rocky».

Les alle artiklene i serien Ukens klassiker.

HTML EMBED

- I 1974 var Sylvester Stallone en ukjent skuespiller. En dag var han på en audition hos filmstudioet United Artists, hvor han møtte produsentene Irwin Winkler og Robert Chartoff. De syntes ikke Stallone var spesielt interessant og trodde de aldri ville se ham igjen. Idet han gikk ut, spurte han om de ville lese et manus han hadde skrevet. Dagen etter fikk de tilsendt manuset «Paradise Alley», og de ville gjerne kjøpe rettighetene.

- Stallone hadde allerede solgt rettighetene til noen andre for 500 dollar. Men han fortalte at han hadde en idé til en boksefilm, og produsentene kastet seg på.

- Etter møtet gikk Stallone hjem, og i løpet av tre dager hadde han skrevet førsteutkastet til filmen.

- Stallone fikk tilbud om 350.000 dollar for rettighetene til manuset. Han ville bare si ja dersom han ble lovet hovedrollen i filmen.

- United Artists var skeptiske til å la en ukjent skuespiller ha hovedrollen i filmen. De ville heller ha James Caan, men vurderte også Robert Redford, Ryan O’Neal og Burt Reynolds.

- Stallone nektet å la noen andre enn ham selv spille hovedrollen. Sjefen i studioet visste ikke hvem Stallone var, og fikk se hans siste film, «The Lord’s of Flatbush». Han trodde at Stallone hadde hovedrollen i filmen, og ble imponert over den blonde skuespilleren. Derfor sa han ja til at Stallone kunne spille Rocky. Først flere måneder senere skjønte han hvem Stallone egentlig var, og at den han hadde blitt imponert over, var Perry King.

- Scenen på skøytebanen skulle egentlig ha 300 statister, men de hadde ikke råd til det. Da de skulle spille inn scenen, hadde det bare dukket opp én statist. Stallone skrev om scenen, slik at Rocky og Adrian ber en vaktmester om å få være der etter stengetid.

HTML EMBED

- De slet også med å få nok statister til scenen med avslutningskampen. De brukte noen arkivopptak med store publikumsmengder, men man kan se at det er mange tomme stoler i flere bilder.

- Da de spilte inn scenen hvor Paulie er full og skal hjem, dukket det opp en full person på settet. Han mente at Burt Young ikke var troverdig som full og viste ham hvordan scenen burde spilles.

- I treningssekvensen ser vi Rocky øve ved å bokse mot kjøttstykker. Stallone slo så hardt og så lenge mot kjøttet under innspillingen at han skadet knoklene. De er fremdeles skadet.

HTML EMBED

- For å få boksescenene til å se realistiske ut, skrev Stallone ned nøyaktig hva som skulle skje. Avslutningskampen ble 32 sider lang, og Stallone og Carl Weathers brukte flere uker på å øve inn bevegelsene, som om det var en dans.

- Både Stallone og Weathers ble skadet under innspillingen av kampen. Stallone fikk brist i ribbeina, mens Weathers brakk nesa.

- En av filmens mest kjente scener, er da Rocky løper opp trappene til Philadelphia Art Museum. Regissør John G. Avildsen fikk ideen til scenen da han så et klipp fra Garrett Brown. Brown er oppfinneren bak Steadicam, og han ville vise hvor stødig kameraet var når man løp. Derfor filmet han kjæresten sin mens hun løp opp museumstrappene og han løp etter. Avildsen fikk se klippet, og hentet inn både Brown og Stadicam for å lage scenen.

HTML EMBED

- Carrie Snodgress ble tilbudt rollen som Adrian, men hun krevde mer penger enn de hadde råd til å gi. Stallone tilbød seg å gi all lønna han selv fikk til henne, men det var likevel ikke nok. Videre vurderte de Susan Sarandon til rollen, men de kom fram til at hun var for pen. Til slutt fikk Talia Shire rollen.

- Da filmen var nesten ferdig, fikk filmstudioet se resultatet. De var ikke særlig fornøyde. Winkler fikk et brev fra United Artists hvor de skrev at de vurderte å selge filmen direkte til TV. Heldigvis ombestemte de seg og satte den opp på kino. Året etter fikk den Oscar for Beste film.

- En musikalversjon av «Rocky» hadde urpremiere i Hamburg i oktober 2012. Musikalen får sin Broadway-premiere i mars neste år.

HTML EMBED

Kilder: IMDb, Wikipedia, Entertainment Weekly