(SIDE2:) Premiereklare «Gåten Ragnarok» er et actioneventyr som vil fenge hele familien. Da vi skulle plukke ut ukens relaterte klassiker, var det stor uenighet i redaksjonen om hvorvidt vi skulle skrive om «Indiana Jones»-filmene eller «The Goonies». Men da vi oppdaget at vi skrev en lignende artikkel om «Indiana Jones» for noen år siden, falt valget på Richard Donners eventyrfilm.

Her kan du lese om Indiana Jones-filmene.

«The Goonies» hadde premiere i 1985 og er en av tidenes mest populære eventyrfilmer.

Les alle artiklene i serien Ukens klassiker.

HTML EMBED

- Opprinnelig ble gjengen kalt «The Goon Kids».

- Det var Steven Spielberg som hadde grunnideen til filmen. Han lurte på hva barn kan finne på en regnfull sommerdag.

- Hodeskallen til piraten One-Eyed Willie befinner seg hjemme hos regissør Richard Donner.

- Sean Astin fikk beholde skattekartet som ble brukt i filmen. Noen år senere fant moren hans kartet, men trodde det var søppel, og kastet det.

- For å få kartet til å se gammelt og slitt ut, tok produksjonsdesigner J. Michael Riva det med seg på hotellrommet dagen før første innspillingsdag. I mangel på andre hjelpemidler, brukte han kaffe og sitt eget blod for at kartet skulle se gammelt ut.

- Se feil fra filmen:

HTML EMBED

- Flaggermusene ble laget av svart, sammenkrøllet kreppapir som ble skutt ut av en luftkanon.

- Piratskipet i filmen var et ekte skip, bygget for filmen. Det tok over to måneder å lage skipet, og det var 32 meter langt. Etter at innspilingen var ferdig, ville filmselskapet gi bort skipet til den første som meldte seg. Men ingen tok kontakt, så skipet ble ødelagt.

- Se flere feil fra filmen:

HTML EMBED

- De unge skuespillerne fikk ikke lov til å se piratskipet før scenen hvor de oppdager skipet ble spilt inn. Gjengens reaksjon er derfor helt ekte.

- Cyndi Lauper spilte inn låta «Good Enough» til filmen, og i filmen kan man se at gutta ser videoen på MTV. I virkeligheten så de ikke på akkurat den videoen - den ble nemlig spilt inn seks måneder etter at filmen var ferdig innspilt.

HTML EMBED

- Data (Jonathan Ke Quan) roper «Holy S-H-I-T!» i scenen hvor steiner faller fra gruvetaket. Grunnen til at han staver «shit», er at Quan hadde lovet moren sin å ikke banne i filmen.

- Det tok fire-fem timer å legge sminken til John Matuszak (Sloth) hver dag. Se bilder av sminken her.

- Man snakket lenge om å lage en oppfølger til filmen. Steven Spielberg skal ha hatt en god ide til en oppfølger, og både Donner og de fleste skuespillerne var klare for å gå i gang. Men Warner Brothers ville ikke betale for filmen, og det ble derfor skrinlagt.

- Se skuespillernes gjenforening i 2009:

HTML EMBED

- De som bodde i «Goonies House» i virkeligheten under filminnspillingen, har flyttet og bor nå i Datas hus fra filmen.

- «Goonies House»-eierne ville egentlig si nei til å la filmen bli spilt inn i huset deres. Men de ombestemte seg, og fikk betalt 2000 dollar i forskudd og 500 dollar i leie per måned under innspillingen.

- Fyrtårnet og den nedlagte leiren ved siden av ble bygget for filmen. De brukte tre og en halv uke på å bygge settet.

- Se noen av innspillingsstedene i dag:

HTML EMBED

Kilder: IMDb, AintItCool, TheGoonies.org,