(SIDE2:) I helgen hadde «Den store Gatsby» premiere. Den nye filmatiseringen er regissert av Baz Luhrmann, og har Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan og Tobey Maguire i de største rollene.

Romanen av F. Scott Fitzgerald er filmatisert en rekke ganger, og versjonen fra 1974, regissert av Jack Clayton, er den mest kjente. Dette er Ukens klassiker.

Les forrige ukes artikkel: Du gjetter aldri hvem han spilte

HTML EMBED

- Egentlig var det Truman Capote som skulle skrive manus til filmen. Han hadde gjort om litt på originalhistorien, så Nick var homofil og Jordan Baker (Nicks flamme) var lesbisk.

- Capote ble sparket ut og Francis Ford Coppola ble hentet inn. Han fullførte manuset på tre uker. Men i kommentarsporet til «Gudfaren» antyder han at han ikke var fornøyd med filmen, da han sier: «Manuset jeg skrev ble ikke laget».

- Robert Evans kjøpte opprinnelig rettighetene til boka slik at kona Ali MacGraw kunne spille Daisy. Men innspillingen lot vente på seg, og hun spilte i «The Getaway» i ventetiden. Der forelsket hun seg i Steve McQueen, og hun forlot Evans. Da mistet hun samtidig både rollen som Daisy og rollen som Evelyn i «Chinatown».

- Liza Minnelli fikk også tilbud om rollen, men hun takket nei.

- Senere fikk Natalie Wood tilbud om rollen, men hun sa nei da hun ble bedt om å prøvespille. Cybill Shepherd ble også bedt om å komme på audition, men nektet av samme grunn som Wood. «Kan de ikke se at jeg er perfekt for rollen?» skal hun ha sagt.

- Tuesday Weld godtok å prøvespille, men da ville hun ha bekreftelse på forhånd om at rollen ville bli hennes - noe hun selvsagt ikke kunne få.

- I stedet ble det Mia Farrow som fikk rollen. Andre som ble vurdert til rollen var Faye Dunaway, Candice Bergen, Katharine Ross, Julie Christie og Lois Chiles. Chiles fikk til slutt rollen Jordan Baker.

- Robert Redford har rollen som Jay Gatsby. Andre som ble vurdert var Warren Beatty, Jack Nicholson, Marlon Brando og Steve McQueen. McQueen ble for øvrig vurdert før han stakk av med Evans kone. Også Nicholson ble vurdert på et tidlig tidspunkt, og han takket nei til rollen fordi han ikke syntes MacGraw passet som Daisy. Beatty sa nei fordi han selv ville regissere filmen, og Brando mistet rollen fordi han hadde for høye lønnskrav.

- Kanskje kunne en film om castingprosessen gjort større suksess enn filmen gjorde? Den gikk dårlig på kino, og New York Times skrev: «Problemet er at Gatsby egentlig har et plott som ikke er større enn en ert».

- Som alle andre filmer, er det enkelte feil i filmen. Blant annet kan man i åpningsscenen se folk spille polo i bakgrunnen hos Tom og Daisy. Men dette kan ikke være ekte - bakken de spiller på er altfor ujevn til at man kan spille polo på den.

- Den første filmatiseringen av romanen kom i 1926, men denne filmen er dessverre tapt. De eneste klippene som fins fra filmen kan du se her:

HTML EMBED

- Stumfilmen er den eneste som ble laget i Fitzgeralds levetid, og han skal selv ha hatet den og nektet å se filmen ferdig.

- Dette er riktignok ikke fra noen av filmene, men her kan du se en scene fra operaversjonen av «The Great Gatsby»:

HTML EMBED

Kilder: Wikipedia, IMDb, MovieMistakes.com, NotStarring.com, Digitalspy.co.uk