(SIDE2:) Denne uken har «Epic - Skogens hemmelige rike» norsk premiere. I den forbindelse vil vi hylle historiens første helaftens dataanimerte film. «Toy Story» er Ukens klassiker.

«Toy Story» er historien om leke-cowboyen Woody, som er yndlingsleken til Andy. Woody blir utfordret da Andy får en ny favoritt - Buzz Lightyear. Spesielt irriterende er det at Buzz ikke forstår at han er en leke, men derimot tror han er en Space Ranger.

HTML EMBED

- I 1986 ble TV-filmen «The Christmas Toy» («Den store julegaven») lansert. Handlingen er mistenkelig lik «Toy Story»: Vi følger en gjeng med leker som kommer til liv når menneskene forlater rommet. Nå er det julaften. Rugby the Tiger, yndlingsleken til Jamie, får seg en overraskelse: Jamie får en ny leke - dokken Meteora. Hun er både slem og slitsom, og nekter dessuten å innse at hun er en leke og ikke Queen of the Asteroids.

HTML EMBED

- «The Christmas Toy» er ikke første gang vi ser en historie om levende leker. Blant annet skrev H.C. Andersen om levende leker i både «Den standhaftige tinnsoldat» og «Hyrdinnen og skorstensfeieren». Karakteren Bo Peep i «Toy Story» skal være en referanse til Hyrdinnen.

- Jonason Pauley har laget hele «Toy Story» som en ikke-animert film, altså med virkelige leker og skuespillere. Han og vennene brukte to år på å fullføre hele filmen, som ble lansert i januar 2013. Her kan du se hele filmen.

Her kan du se et klipp fra filmen:

HTML EMBED

- Hvert bilde i «Toy Story» tok mellom fire og 13 timer å lage.

- Woody og Buzz er inspirert av regissør John Lasseters barneleker.

- Nabogutten Sid Phillips skal være inspirert av en tidligere Pixar-medarbeider som likte å skru leker fra hverandre og sette dem sammen på skremmende måter.

- Sid Phillips dukker også så vidt opp i «Toy Story 3»:

HTML EMBED

- Ansiktet til Buzz skal være løselig basert på ansiktet til regissør John Lasseter - spesielt øyebrynene, kinnbeina og smilehullene.

- Opprinnelig var hovedrollen i filmen Tinny fra kortfilmen «Tin Toy» - en animert kortfilm regissert av Lasseter for Pixar i 1988. Ideen var at Tinny skulle bli borte på en familieutflukt, og han skulle møte en sarkastisk buktalerdukke som ønsket seg et hjem. Etter hvert utviklet Tinny seg til å bli en militærdukke, før han ble astronauten Lunar Larry, så Tempus from Morph og senere Buzz. Buktalerdukken ble til en cowboy, og deretter Woody.

HTML EMBED

- Egentlig skulle en Barbie-dokke ha en stor rolle som Woodys kjæreste. Men Mattel, som eier rettighetene til Barbie, hadde ikke tro på at filmen ville bli en suksess, og ville ikke la dem bruke henne. De påsto at de ikke ville gi Barbie personlighet, for barn skulle gi henne dette på egen hånd. Da filmen ble populær, lot de Pixar bruke Barbie i «Toy Story 2».

- 19. november 1993 presenterte Pixar en tidlig utgave av filmen, og dette ble katastrofe. Filmen ble fullstendig slaktet av de som så den. I filmen var Woody en kjip fyr som var frekk mot de andre lekene. Manuset ble kjapt omskrevet, slik at Woody ble en mer sympatisk karakter.

- Pixar vurderte å kale filmen «You Are A Toy».

- Mange mener at det er en skjult bakgrunnshistorie i filmen, nemlig at Andys foreldre skal skilles. Dette skal være grunnen til at vi aldri ser faren hans. I huset henger det flere bilder av Andy og Molly og noen av moren, men ingen av faren. Familien flytter dessuten til et betydelig mindre hus - muligens fordi familien har blitt mindre. Les mer om teorien her.

- «Toy Story» har også blitt laget som musikal. Her kan du se hele musikalen:

HTML EMBED

Kilder: IMDb, Ratmmjess.livejournal.com, YouTube