(SIDE2:) «The Wolf of Wall Street» toppet kinolisten denne helgen, med 52.384 innløste billetter.

I Ukens klassiker tar vi en nærmere titt på en annen storfilm fra finansmiljøet - «Wall Street» fra 1987.

Les alle artiklene i serien Ukens klassiker.

HTML EMBED

- Filmen hadde arbeidstittelen «Greed».

- Regissør Oliver Stone var inspirert av en finansmann som tjente millioner, men som plutselig begynte å gjøre feil, noe som kostet ham alt.

- Stone lagde filmen etter en kommentar fra faren hans. Faren jobbet på Wall Street, og klagde en gang på at det ikke var laget noen gode finansfilmer. Faren døde i 1985.

- Dette er den første spillefilmen som viser en karakter som bruker en trådløs telefon.

- Tom Cruise ønsket å spille Bud Fox, men Charlie Sheen hadde allerede fått rollen da han tok kontakt med Stone.

- Bud Fox skulle egentlig hete Joe Fox. Navnet ble forandret fordi det virkelig var en finansmann på Wall Street som het Joe Fox, og han ba dem bytte navn.

- Charlie Sheen fikk selv velge hvem som skulle spille faren hans i filmen – Jack Lemmon eller Martin Sheen. Han valgte sin virkelige far.

- Oliver Stone ønsket opprinnelig Richard Gere i rollen som Gordon Gekko, men han avslo. Filmstudioet ville ha Warren Beatty, men han var ikke interessert.

- Da Oliver Stone lanserte Michael Douglas som et alternativ til rollen, var det flere som var negative. Han ble advart om at Douglas var en dårlig skuespiller, at han var mer produsent enn skuespiller og at han ville bruke all tid i traileren mens han snakket i telefonen. Stone overhørte kritikerne og ga ham jobben. Året etter fikk Douglas Oscar for rollen.

- Hør Douglas snakke om filmen og Oliver Stone her:

HTML EMBED

- Daryl Hannah spiller Buds kjæreste. I ettertid har Oliver Stone sagt at mange advarte ham mot henne, men at han ikke ville innrømme at han hadde tatt feil, så han lot henne beholde rollen.

- Sean Young spiller Kate Gekko. Denne rollen skulle egentlig vært større, men fordi Young stadig kom for sent og var uforberedt, gjorde Stone rollen hennes mindre. En dag ble han så irritert på henne at han avsluttet opptakene før planlagt og tvang henne til å ta bussen hjem.

- Young gjorde det ikke bedre for seg selv ved at hun prøvde å kapre rollen til Daryl Hannah – også underveis i filminnspillingen. Hun maste på at Stone skulle gi Hannah sparken, i håp om å selv få rollen. Hun kom dessuten ikke overens med Charlie Sheen – som hun ville spille kjæresten til.

- Ryktene sier at Young stakk av med alle kostymene sine etter at innspillingen var avsluttet. Stone har valgt å verken bekrefte eller avkrefte ryktene.

- Stone er frustrert over at mange ser ut til å glemme hvordan filmen slutter. Mange publikummere husker «Greed is good»-talen til Gekko, men husker ikke at det viser seg at grådighet ikke er bra.

- Som så mange andre filmer, har også denne produktplassering. Det var en kamp mellom Forbes og Fortune om hvilket magasin de skulle bruke i filmen, og Fortune vant. Etterpå skrev Forbes en svært negativ artikkel om filmen.

Kilder: IMDb, LA Times, CNN, Telegraph, Wikipedia, MSNBC.