Det anerkjente nyhetsbyrået Associated Press (AP) har mandag denne uken avskjediget journalisten som meldte den feilaktige nyhetsmeldingen om et missilangrep som krevde to menneskeliv i Polen forrige uke, skriver The Washington Post.

Den svært bredt sirkulerte nyhetsmeldingen, som viste seg å være feilaktig, antydet at Russland var ansvarlig for hendelsen, skriver avisen.

James LaPorta (35) ble avskjediget etter en kortvarig granskning, bekrefter kilder i Associated Press overfor The Washington Post.

Les også: Nato-landene reagerte svært ulikt – Stoltenberg skrytes opp i skyene

– Russiske raketter traff Polen

Det norske nyhetsbyrået NTB delte også den feilaktige nyhetsmeldingen fra Associated Press, som ble snappet opp av nærmest alle de store norske mediene.

«Amerikansk etterretningskilde: Russiske raketter traff Polen,» lyder nyhetsvarselet som ble publisert hos NTB klokken 19.52 tirsdag 15. november.

«En amerikanske etterretningskilde opplyser at to personer ble drept da russiske raketter tirsdag landet i en landsby i Nato-landet Polen. Den amerikanske kilden, som uttaler seg til nyhetsbyrået AP, er ikke navngitt. Opplysningene er ikke offisielt bekreftet av myndighetene verken i Polen eller USA,» lyder meldingen.

Les også: Skjønte at noe var på ferde da hun sjekket telefonen. Timer senere rystet nyheten verden


Fjernet den opprinnelige nyheten

Associated Press har nå fjernet den opprinnelige nyhetsmeldingen og erstattet den med en korrigering.

«Meldinger i ettertid viste at missilene var russisk-produserte og mest sannsynlig avfyrt av Ukraina i forsvar mot et russisk angrep,» skriver nyhetsbyrået.

Det dramatiske nyhetsvarselet innfridde ikke APs egne krav om å ha mer enn bare én kilde ved bruk anonyme kilder i nyhetsrapportering.

Ett unntak fra regelen, ifølge APs nyhetsverdier og prinsipper, er når kildematerialet «stammer fra en myndighetsperson som oppgir så mye detaljert informasjon at det ikke er noen tvil om informasjonens riktighet».

Streng standard

Associated Press har ikke kommentert oppsigelsen direkte, men har uttalt følgende i en uttalelse til The Daily Beast:

– De strenge redaksjonelle standardene og praksisen til Associated Press er avgjørende for APs oppdrag som en uavhengig nyhetsorganisasjon. For å sikre at vår journalistikk er nøyaktig, rettferdig og faktabasert, må vi overholde og håndheve disse standardene, inkludert når det gjelder bruken av anonyme kilder, lyder uttalelsen.

Raskt ute med beskyldninger

Nato-landene reagerte svært ulikt på meldingene om missilhendelsen i Polen tirsdag forrige uke. De baltiske landene hadde langt mer kraftfull retorikk enn de store Nato-medlemmene og Nato-ledelsen i Brussel.

Den latviske forsvarsministeren Artis Pabriks var raskt ute med beskyldninger og fastslo at Russland hadde angrepet Nato-territorium.

«Mine kondolanser til våre polske brødre. Det kriminelle russiske regimet avfyrte missiler som ikke bare var målrettet mot ukrainske sivile, men som også landet på Nato-territorium i Polen. Latvia står fullstendig sammen med våre polske venner og fordømmer denne forbrytelsen,» uttalte den latviske forsvarsministeren kort tid etter de første meldingene kom inn.

Den litauiske presidenten Gitanas Nauseda uttalte at «Litauen står sterkt og solidarisk sammen med Polen. Hver eneste tomme av Natos territorium må forsvares!».

Statsminister Kaja Kallas uttalte at Estland «er klare til å hjelpe og står sammen i full solidaritet med våre polske venner».

«Det viktigste vi leser ut fra dette: Angriperen vil aldri stoppe hvis han ikke stoppes,» skrev hun på Twitter og etterlyste samtidig mer militær, humanitær og økonomisk støtte til Ukraina.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg var imidlertid forsiktig med å konkludere, men kondolerte Polen for tapet av to menneskeliv, og understrekte samtidig at det var «viktig at alle fakta kommer fram».