Ifølge tyske og italienske medier gikk president Emmanuel Macron, Tysklands statsminister Olaf Scholz og Italias statsminister Mario Draghi om bord på et tog i Polen for å dra til Kyiv.

Torsdag morgen ankom de den ukrainske hovedstaden.

De tre lederne inviterte presse med seg på toget, og bilder fra turen viser at det tilsynelatende var god stemning underveis. De tre er alle blitt kritisert fra ukrainsk hold for ikke å være tøffe nok overfor Russland.

Romanias president Klaus Iohannis er også i den ukrainske hovedstaden torsdag.

Tegn på krigsforbrytelser

Emmanuel Macron sier at han ser tegn på krigsforbrytelser i Irpin og fordømmer det han omtaler som massakrer fra russiske styrker. Samtidig hyller han også heltemotet ukrainske styrker har vist.

Frankrikes president ble sammen med Tysklands statsminister Olaf Scholz, Italias statsminister Mario Draghi og Romanias president Klaus Iohannis vist rundt i forstaden torsdag.

EU-lederne ble blant annet vist ruinene av bolighus som er blitt ødelagt i russiske granatangrep.

Oleksij Tsjernysjov, som er den ukrainske presidentens EU-utsending, viste lederne rundt.

Det er første gang statslederne fra Frankrike, Tyskland og Italia besøker den ukrainske hovedstaden etter at den russiske invasjonen startet 24.februar.

Det har vært spekulert på at trioen ville besøke Kyiv før G7-toppmøtet i slutten av måneden, dit Zelenskyj er invitert.

Ukraina håper at EU vil gi landet kandidatstatus på unionens toppmøte 23. og 24. juni. Det går av stabelen rett før G7-toppmøtet, som holdes på Schloss Elmau i tyske Bayern 26. til 28. juni.

Macron har imidlertid gjort det klart at det realistisk sett vil ta flere tiår før Ukraina kan slutte seg til EU.

Zelenskyj har også takket ja til en invitasjon om å delta på Nato-toppmøtet i Madrid 29. og 30. juni. Det er uklart om han skal møte personlig eller via videolink, slik han har gjort fram til nå.

Langer ut

Russlands tidligere president og statsminister Dmitrij Medvedev går hardt ut mot at europeiske lederes besøk i Kyiv, og mener at det ikke bidrar til å skape fred.

– Europeiske fans av frosker, leverpølser og spagetti elsker å besøke Kyiv. Til ingen nytte. Løfter om EU-medlemskap og gamle haubitser til Ukraina, fulle på horilka og hjem med tog som for 100 år siden. Alt er bra. Men det bringer ikke Ukraina nærmere fred, skriver Medvedev på Twitter.

Haubitser er en type artillerivåpen, og horilka er ukrainsk brennevin.