Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, var torsdag overraskende nok på besøk i Ukraina. Det har han ikke vært siden før krigen startet i februar i fjor.

Nato-sjefens besøk var ikke meldt på forhånd og ble først kjent da en journalist fra avisen Kyiv Independent oppdaget og fotograferte ham under en seremoni på St. Mikaels plass i sentrum av Kyiv.

Lover forutsigbar støtte

Siden februar i fjor har Nato-allierte land bidratt med støtte til Ukraina verdt 150 milliarder euro, sa Stoltenberg og lovet at mer vil komme.

– Vi vet ikke når denne krigen vil ta slutt, men det vi vet er at russisk aggresjon er et giftig mønster som må stoppes. Vi er enige om viktigheten av rettferdig og bærekraftig fred, sa den norske Nato-sjefen og fortsatte:

– Vi må fortsette med å styrke det ukrainske forsvaret. Vi må sikre at robuste avtaler er på plass for å sikre Ukrainas sikkerhet, sa han.

– Ukrainas rettmessige plass er i Nato

Stoltenberg var også tydelig på at Ukraina hører hjemme i Nato og at dette er noe de jobber for å få i orden på sikt.

– La meg være helt tydelig på dette: Ukrainas rettmessige plass er i i den euroatlantiske familien, Ukrainas rettmessige plass er i Nato. På sikt vil vår støtte gjøre dette mulig, sa Jens Stoltenberg.

Zelenskyj etterlyser invitasjon

Også Ukrainas president talte under pressekonferansen. Han etterlyste en Nato-invitasjon:

– Nå, når flertallet av folk i Nato-land og flertallet av ukrainere støtter vår inntreden i alliansen, er det på tide å ta den riktige avgjørelsen, sa Zelenskyj.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal Ukrainas medlemskapsprosess diskuteres på alliansens toppmøte i juli.