En ukrainsk motoffensiv er varslet i løpet av våren en gang, men ingen er helt sikre på når den kommer, eller hvor effektiv den vil være. Senest mandag denne uken uttalte Ukraina at den «kommer når vi er klare», mens amerikanske etterretningsdokumenter hevder at USA tviler på at den vil være effektiv.

Les også: Carl Bildt: – Putin er klar til å eskalere inntil han kollapser

Nå hevder derimot Putin-venn og Wagner-sjef, Jevgenij Prigozjin, at offensiven vil lykkes på flere steder langs frontlinjen.

– Den ukrainske hæren vil starte en motoffensiv og vil lykkes med å trenge gjennom forsvarslinjene på flere steder, skriver Pirgozjin på sin pressetjeneste, ifølge The Telegraph.

Les også: Putins hauk truer nytt land: – Hva vil dere si da?

Gir eliten skylda

Prigozjin, som ofte omtales som «Putins kokk» på grunn av hans tidligere rolle som restauranteier og nære vennskap med Putin, gir den russiske eliten skylden for at offensiven vil være vellykket. Han sier at eliten ikke lenger støtter opp om Kreml og Vladimir Putin.

– Fokuset deres er ikke på nasjonen eller folket. Fokuset deres er kun på egne posisjoner i samfunnet, deres egen komfort og ikke minst deres egen velstand, sier Wagner-sjefen.

Til tross for dette er Prigozjin helt tydelig på at Russland ikke kan avslutte krigen og mener at de må fortsette å kjempe koste hva det koste vil. Ifølge tankesmien Institute for the Study of War (ISW), hevder han at eventuelle tap bare vil styrke den russiske befolkningens patriotisme, noe som vil hjelpe de med å vinne krigen.

– Prigozjins uttalelser er tematisk og logistikkmessig lignende hans tidligere forsøk på å omgjøre Wagner-gruppen til en ideologisk, paramilitær organisasjon som tjener russiske interesser, skriver ISW i sin analyse av uttalelsene.

Les også: Putin kan ha avslørt pinlig løgn om seg selv

Maktkamp

Nettavisen har i flere omganger omtalt maktkampen den russiske militærledelsen og Prigozjin tilsynelatende har vært i. De siste månedene har nemlig Prigozjin flere ganger uttalt seg krast mot de russiske myndighetene.

ISW skriver at Wagner-sjefen virker å ha blitt mer populær has Vladimir Putin den siste tiden fordi de russiske styrkene har feilet i å nå målene sine. Tenketanken poengterer at den paramilitære gruppen igjen får leveranser i form av personell, ammunisjon og politisk erkjennelse igjen etter noen måneder ute i kulda.

Wagner-sjefen skal også lenge ha kjempet for at medlemmer av Wagner-gruppen skal få status som veteraner som har deltatt i krigen i Ukraina ved endt tjeneste. Ifølge ISW skal han ha fått gjennomslag for dette.

– Denne avgjørelsen tyder på at Prigozjins stjerne blant Kremls innerste maktsirkel har steget igjen, skriver ISW.

Les også: Moxnes: – Da ville Ukraina blitt overkjørt