Mandag omtalte Nettavisen at en russisk offiser skal være pågrepet av den paramilitære gruppen kalt Wagner. Gruppens leder, og gamle Putin-venn, Jevgenij Prigozjin, anklaget offiseren for å ha ledet styrker som skjøt mot Wagner-gruppen.

– Feiden mellom Wagner-gruppen og det russiske forsvarsdepartementet er nådd nye høyder. Dette er første gang Prigozjin har hevdet at de russiske styrkene har angrepet Wagner-styrker med vilje, skriver britene i en etterretningsrapport.

Les også:

Wagner gruppen en nøkkelfaktor for Kreml

Videre støtter de opp om at en russisk offiser skal være tatt til fange av Wagner-gruppen som følge av hendelsen. Til slutt skriver de at Prigozjins-styrker i all hovedsak er trukket ut av byen Bakhmut, som ligger øst i Ukraina og har vært gjenstand for noen av de blodigste kampene under krigen i Ukraina.

– Russland mangler reservestyrker, noe som betyr at hvor vidt Wagner-gruppen adlyder det russiske forsvarsdepartementet, vil være en nøkkelfaktor i konflikten over de neste ukene.

Prigozjin er kjent for å ha en litt «haukaktig» oppførsel og har siden krigen brøyt ut uttalt seg om mangt på sosiale medier. Han har for eksempel gått hardt ut mot Russlands forsvarsminister, Sergej Sjojgu og sjefen for generalstaben, Valerij Gerasimov. Han har gitt de to mye av skylden for Wagner-gruppens store tap, og etterlyst våpen.

Putin lar ordkrigen gå

Mandag uttalte Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen at Putin nok har fått med seg ordkrigen, men trolig ser sin nytte i å la de hold på.

– Jeg tror Putin lar spillet gå, fordi Prigozjin på denne måten legger press på Sjojgu og Gerasimov. De har jo ikke akkurat levert strålende resultater så langt i krigen, men det har heller ikke Wagner. Dette er en typisk taktikk for Putin, sa Karlsen.

Og fortsatte:

– Han spiller andre opp mot hverandre for å kontrollere makta selv. Dette vil vare så lenge Putin synes det er greit. Hvis Putin ikke synes det er greit lenger stopper man selv, eller så blir man stoppet, sa Karlsen.

Les også: