NEW YORK (Nettavisen): Tall som nylig er blitt offentliggjort viser at ukrainske styrker mister hele 10.000 droner i måneden på grunn av russiske elektroniske krigføringssystemer som sender falske signaler og forstyrrer eller ødelegger navigasjonen.

Les: Her er fem steder tredje verdenskrig kan starte i 2023

Svimlende tap for ukrainerne

En rapport fra Storbritannias Royal United Services Institute, gjengitt av Insider, viser at elektronisk krigføring er en «kritisk komponent» av Russlands taktikk, og at den nå bidrar til svimlende tap av ukrainske ubemannede luftfartøyer.

Tallene tilsvarer et tap av hele 300 ukrainske droner daglig, og det dreier seg om alt fra mindre droner til droner i millionklassen, som Bayraktar TB2, som er i stand til å ta ut russiske stridsvogner.

Les: Avslører tusenvis av russiske telefonsamtaler ved fronten

Selv om rapporten ikke spesifiserer nøyaktig hvilke drone-modeller som er blitt ødelagt av russerne og i hvilket omfang, så sier droneekspert James Patton Rogers, professor i krigsstudier ved Syddansk Universitet til Insider, at flertallet av dronene som er gått tapt er relativt billige, små kommersielle droner som ble brukt for overvåking.

Les: Dette er den russiske soldatens siste hjerteskjærende melding hjem til kona

Ifølge Insider stammer tallene fra tre ikke-navngitte ukrainske offiserer som ble intervjuet i april og mai i år.

Nøytraliserer droner

I RUSI-rapporten heter det også at russerne har satt et stort elektronisk krigføringssystem omtrent hver tiende kilometer langs den 1200 kilometer lange frontlinje.

Disse systemene er satt opp rundt 6,5 kilometer fra frontlinjen og fokuserer hovedsakelig på å nøytralisere droner, heter det i rapporten.

Les: Planlegger en «apokalyptisk orgie»

Dronekrigføring var viktig aspekt Ukrainas tidlige suksess med å holde tilbake den russiske fremrykningen, men innen sommeren kom hadde Russlands elektroniske krigføring og luftforsvarsevner økt betraktelig, har Insider tidligere rapportert om.

Les: Nyhetsstudio: Krigen i Ukraina

Sto trolig bak droneangrepet på Kreml

Onsdag kom nyheten om at amerikansk etterretning mener droneangrepet mot Kreml tidligere i mai trolig ble organisert av en ukrainsk spesialenhet eller etterretningstjeneste, skriver NTB.

I tillegg til droneangrepet mener amerikansk etterretning at ukrainere sto bak attentatet mot datteren til den russiske nasjonalisten Aleksandr Dugin, drapet på en prorussisk blogger og flere angrep på byer ved grensa, sllk som mandagens angrep i Belgorod.

De mener også at ukrainske grupperinger sto bak angrepet på gassledningene Nord Stream 1 og 2, selv om det ikke er klart om de hadde forbindelser til ukrainske myndigheter, melder NTB.

En presidentrådgiver avviser derimot at Ukraina sto bak det «merkelige og poengløse» droneangrepet mot Kreml.