NEW YORK (Nettavisen): I ukene før Russlands invasjon i Ukraina skal en CIA-agent ha satt seg på flyet til Ukraina for å fortelle om de hemmelige attentatplanene mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Les: Her er fem steder tredje verdenskrig kan starte i 2023

– Hadde ikke tillit til USA

Insider skriver at CIA-direktøren Bill Burns skal ha satt seg på flyet fra USA, etter at de hadde fått tak i etterretningsopplysninger om at Vladimir Putin hadde til hensikt å ta livet av Zelenskyj. Advarslene Burns kom med, kom i en tid der president Volodymyr Zelenskyj ikke hadde full tillit til amerikanske etterretningsopplysninger.

Disse opplysningene kommer fram i boken «The Fight of His Life: Inside Joe Bidens White House», som kom i salg tirsdag denne uken og som er skrevet av Chris Whipple.

Les: Trumps hemmelige planer om et atomangrep sjokkerer


Ifølge Insider fant møtet mellom Burns og Zelenskyj sted i januar 2022, bare uker før invasjonen. På dette tidspunktet skal den ukrainske presidenten ha vært overbevist om at Russland ikke hadde til hensikt å invadere landet, og skal ha hevdet at den amerikanske advarslene om en kommende invasjon bare skapte panikk, heter det i boken.

Les: Tidligere CIA-agent kommer med svært dyster Putin-spådom

– En realitetssjekk

Etterretningsopplysninger USA satt på, var derimot av slik karakter at de så seg nødt til å dele det med den ukrainske presidenten, selv om det er uvanlig at Washington deler slik informasjon.

– Burns dro for å gi ham en realitetssjekk, skriver forfatteren i boken.

Les: Avslører tusenvis av russiske telefonsamtaler ved fronten

Det Burns fortalte var at russiske spesialstyrker planla å ta livet av Zelenskiy. På direkte ordre fra president Biden fikk Burns beskjed «om å dele presise detaljer om den russiske sammensvergelsen».

Les: Trump: – Kunne tatt Diana om jeg ville

– Ble forbløffet

– Dette fikk umiddelbart Zelenskiy oppmerksomhet, han ble forbløffet over nyheten, heter det i boken.

– Etterretningsopplysningene var så detaljerte at de kom til å hjelpe Zelenskyjs sikkerhetsstyrker til å forhindre to separate russiske forsøk på å ta livet av ham, står det i boken.

Les: Humor mot atomtrussel: – Tusenvis av ukrainere planlegger å gjennomføre en «apokalyptisk orgie»

Burns delte også en blåkopi av Putins invasjonsplaner med Zelenskyj for å hjelpe ham i å forberede seg på det som kom. CIA-direktøren viste blant annet fram de russiske planene om å angripe Antonov lufthavn nord for Kyiv og bruke den som et oppsamlingsområde for et angrep på Kyiv.

Les: Her er fem steder tredje verdenskrig kan starte i 2023

Insider skriver at den ukrainske presidenten siden invasjonen skal ha overlevd et dusin russiske attentatforsøk.

Les: Dette bildet kan være et tegn på en russisk krise: – Begynner å nå bunnen