Gå til sidens hovedinnhold

– Jøye meg som vi leser!

På frivillig basis reiser Tor Hake, hver tirsdag, til Silurveien sykehjem. Der setter han litteraturen i fokus.

ULLERN: – Jeg så en artikkel i avisen, det var gjennom Røa Deichmanske bibliotek og de søkte etter såkalt leseombud. De trengte folk, og jeg tenkte straks at det så interessant ut.

Selv om jeg er en del på reisefot, er jeg glad i ulike typer litteratur og jeg har en solid røst etter å ha arbeidet som menighetsprest i mange år, sier Hake.

Han svarte på artikkelen, men hørte så ikke noe mer fra biblioteket. Et år etter kimet det i telefonen.

– De spurte om jeg fortsatt var interessert i arbeidet, og det var jeg selvsagt. Da ble det slik, og lesegruppa på Silurveien sykehjem kom i gang i 2010, forteller han.

– Så givende!

Og for en gruppe det skulle bli. Allerede i heisen på vei opp til lesegruppa innrømmer Hake at det frivillige arbeidet som leseombud gjennom «Leser søker bok» har gitt han mer enn hva han kunne ane.

– Det er veldig givende og vi har blitt godt kjent. Det varierer selvsagt fra gang til gang hvor mange som møter opp, men det gjør ikke noe for meg. De som har lyst til å være med er hjertelig velkomne, sier Hake.

Han trekker i tillegg frem aktivitøren Mari Bilben ved sykehjemmet.

– Hun er rett og slett veldig dyktig, står på hele tiden og legger alt til rette.

Grunnet en fødselsdagsfeiring i London er det nå to uker siden Hake har ledet lesegruppa. Han har tydelig vært savnet.

– Det er fantastisk når han kommer, det er et absolutt høydepunkt i uken, sier Marie Helene, eller «Vesla» som hun har blitt kalt hele livet.

Gjenkjennelse og humor

Kaffen er så vidt kommet på plass i koppene når Hake setter i gang. På disse tirsdagene har det blitt en vane å blande litt romantikk med viser, sanger, folkeeventyr og skjønnlitteratur.

– Gjenkjennelsesfaktoren er viktig, så akkurat nå holder vi på å komme oss igjennom Karsten Alnæs og forfatterens barndomsår og oppvekst i Hønefoss under krigen, forteller Hake.

Heder og ære

Men det er mye å ta fatt på denne tirsdags formiddagen. Det skal lades opp til 17. mai med velkjente sanger, og «Kjakan» skal hedres med Nordahl Grieg.

– Her i lesegruppa er vi kjent for brå overganger, smiler Hake og fortsetter;

– Så nå er det duket for «Goddag, mann - økseskaft» av Asbjørnsen og Moe.


Lune smil og humring fyller raskt dagligstuen på Silurveien sykehjem. Dette er tydelig en stund de alle setter pris på.


For mer informasjon se: www.lesersokerbok.no

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn