Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal de ta finanskjeltringene

Det amerikanske kredittilsynet går nye veier for å stoppe ulovlig innsidehandel.

Ulovlig innsidehandel er et problem de fleste børser strir med i stor eller liten grad.

NA24 - din næringslivsavis

Forbrytelsen dreier seg om handel i aksjer og andre verdipapirer basert på informasjon som ikke er allment tilgjengelig i markedet. For eksempel det å selge aksjer før en resultatrapport man vet er dårlig. Dette er ulovlig for å beskytte aksjonærene som ikke har denne informasjonen, og trolig ville betalt mindre for aksjene de kjøpte om de visste mer om tilstanden i selskapet.

Historisk innsidesak
Fredag ble det kjent at amerikansk politi hadde arrestert mangemilliardæren Raj Rajaratnam, en av verdens rikeste menn. Sammen med fem påståtte medsammensvorne, deriblant en direktør fra konsulentkjempen McKinsey, er han siktet for ulovlig innsidehandel.

Les mer: Innsideskandale ryster Wall Street

Saken Rajaratnam er siktet i gjelder ulovlig innsidehandel for 20 millioner dollar, eller 112 millioner kroner. Det gjør saken til den største som noensinne er blitt rettet mot et hedgefond. Dette har sammenheng med hvor vanskelig det er å felle hedgefond i slike saker.

De fleste saker begynner med at børser sender rutinemessige rapporter til tilsynet om hvilke investorer som har tjent penger ved å kjøpe eller selge aksjer kort tid i forveien. Privatpersoner som ikke handler aksjer spesielt ofte er relativt lette å ta i innsidesaker, siden de kan få problemer med å forklare ukarakteristisk oppførsel, som å plutselig investere svært tungt i en aksje rett før en viktig nyhet.

Derimot er det veldig vanskelig å ta hedgefond, siden de gjør så enormt mange handler hvert år. Bra timing med et aksjekjøp rett før en viktig annonsering kan vanligvis med enkelhet bortforklares som en ren tilfeldighet.

Tar i bruk nye midler
For å likevel få has på hedgefondforvaltere som spiller et uærlig spill har det amerikanske kredittilsynet SEC begynt å ta i bruk uortodokse metoder. Det skriver Bloomberg News,

Et eksempel på dette er saken mot Rajaratnam, som er det første tilfellet der telefonavlytting er brukt i en innsidesak. Tidligere har dette vært forbeholdt narkobaroner, mafia og terrorister.

I tillegg har spanerne de siste to årene tatt i bruk en ny programvare som finner samlinger med korrelerte handler. Det kraftige programmet ser igjennom mangfoldige milliarder handler for å finne ut hvem som investerer på samme tid. Slike samlinger kan tyde på at de involverte utgjør et innsidenettverk som utveksler hemmelig informasjon innad i gruppen før nyhetene kommer ut.

Undersøker lekkasjer
Etterforskerne fortsetter dermed med mer standard etterforskningsarbeid, og ser etter mønstre i handlene. Hvis det for eksempel er en gruppe som har hatt veldig god timing i forkant av oppkjøp sjekker de om samme konsulentselskap eller advokatfirma har vært involvert i alle . Hvis det er tilfellet kan det være en ansatt i det selskapet som lekker informasjonen.

Denne teknikken skal ikke ha vært brukt i etterforskningen av Rajaratnam og hans nettverk. Imidlertid skal den allerede ha vært avgjørende i en innsidesak på 8 millioner dollar som omhandler den sveitsiske investeringsbanken UBS og private equity-fondet Blackstone som ble reist i februar i år.

Norske innsidesaker
Også hjemme i Norge har vi sett vår andel innsidesaker komme opp for domstolene.

Den mest omfattende saken så langt er den såkalte Brynhildsen-saken. Der PR-rådgiver Rune Brynhildsen ble siktet av Økokrim for å ha misbrukt intern informasjon han fikk i tre bedrifter gjennom sin jobb for disse. Brynhildsen skal ha tipset sin venn Dag Eriksen, som igjen tipset tromsøværingen Eirik Stokmo.

I juli i 2007 gikk den ti uker lange saken i Oslo tingrett. Brynhildsen, Eriksen og Stokmo ble dømt til henholdsvis 10, 10 og 8 måneders fengsel, men dette kan endre seg da innsidesaken er inne i en ankeprosess.

Les mer: Omstridt millionær selger strandluksus

En mer dagsaktuell sak er DNO-saken, det Økokrim undersøker om handlene den kurdiske oljeministeren Hawrami prøvde å gjøre i skjul fra offentligheten kan ha vært ulovlige.

Les mer: Økokrim etterforsker DNO

Les også: Økokrim avviser DNOs kritikk

Kommentarer til denne saken