Gå til sidens hovedinnhold

Norge fikk svensk actionhjelp

- Selv med et «kaffebudsjett» kan man lage gode actionfilmer.

(SIDE2): Den svenske stjerneregissøren Kjell Sundvall synes det var på tide å lage en norsk actionfilm.

- Dere har vel ikke laget noen actionfilm siden «Orions belte», sier han seriøst og tenker på kinosuksessen fra 1985, med Sverre Anker Ousdal og Helge Jordal i hovedrollene.

- Vi kan ikke bare se amerikansk film. Vi må også lage action selv, mener mannen som har gjort nettopp denne sjangeren til et varemerke som regissør.

Les også:

- Jeg måtte nullstille meg
Første kikk på «Ulvenatten»
Dramatisk på flystripen

Han er fortsatt mest kjent for gjennombruddsfilmen «Jegerne» fra 1996, men ble også kjent som den største actionregissøren her i Skandinavia etter filmen «Trusselen» med Maria Bonnevie i en ledende rolle. I tillegg har Sundvall regissert en serie filmer om politimannen Martin Beck.

- Selv med et betydelig lavere budsjett kan vi lage like gode filmer som Hollywood. «Ulvenatten» kostet 24 millioner kroner, like mye som kaffebudsjettet på «Die Hard».

Aktuelt tema
I likhet med den nevnte norske storfilmen fra 80-tallet er det også denne gangen russisk ondskap som står i fokus. Den kalde krigen er byttet ut med terror og spente situasjonen i Tsjetsjenia.

I filmen «Ulvenatten» tar en gruppe tsjetsjenske terrorister kontroll over et debattprogram på TV og sender gisseldramaet direkte ut på verdens mediekanaler. Rulleteksten har akkurat rukket å gjøre ferdig før aksjonen er i gang.

- Siden mye av handlingen pågår inne i et studio blir dette nærmest ett kammerspill. Tett, intenst og klaustrofobisk.

SE TRAILEREN TIL ULVENATTEN

204842

Filmen bygger på Tom Egelands roman fra 2005 med samme navn og her spares det ikke på dødelige konfrontasjoner.

- Her er det mye død og likvideringer, og mer skal det bli i en lengre versjon for TV som kommer i tre episoder. Dette er grep vi må ta for å trappe opp konflikten og vise at terroristene mener alvor.

Liker realismen
Regissør Kjell Sundvall mener også realiteten i en slik situasjon her i Norge gir filmen en ekstra dimensjon.

- Jeg mener dette er noe som kan hende i en internasjonal verden, der terrorister kan slå til mot naive land som Norge og Sverige. Vi har vært i dialog med politiet og deres operative enheter, og de forteller at et slikt terroranslag vil være et mareritt.

Denne realismen var noe av det som gjorde boken til Egeland spesielt interessant for den svenske actionmannen.

- Det er noe troverdig på bunn av historien. Konflikten er reell, massemedia kan brukes på denne måten og det er kamp på liv og død fra begynnelse til slutt. Det er mye skal stemme i arbeidet med å få dette ned til en film, men slike utfordringer liker jeg godt, medgir han.

«Ulvenatten» har premiere over hele landet på skuddårsdagen, 29. februar.

SE SCENEN DER TV-STUDIOET KAPRES

218984

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les også:

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?