(YEYE): Russefeiringen står for døren, og om en knapp måned vil røde og blå busser fylt opp med feststemt ungdom prege hele landet. Men ungdommens avgangsfeiring har også en bakside.

Mange unge i dødsstatistikken
Hvert år blir rundt 290 personer drept i trafikken. Av disse var en tredjedel under 30 år. Tall fra Trygg Trafikk viser at antallet trafikkdrepte kan få en økning i år. Så langt har 63 personer mistet livet i trafikkulykker, mot 44 personer i samme periode i fjor.

Landsforeningen for trafikkskadde (LTN) og forsikringsselskapet if arrangerte i dag en landsdekkende aksjon for å få ned antall trafikkulykker som skjer under russefeiringen.

Inngår russe-avtale
Gjennom å skrive under en avtale med LTN, lover russen at de ikke skal bryte trafikkreglene. De som inngår avtalen må skaffe en erfaren sjåfør som kjører natt til 1. og 17. mai. Dersom russen klarer det, får de en 500 kroner.

- Bakgrunnen for aksjonen er at ungdom er kraftig overrepresentert i ulykkesstatistikken. At vi retter dette mot russen handler om at russen er en gruppe som nettopp har fått lappen, sier Ingeborg Dahl Hilstad i Landsforeningen for trafikkskadde.

- Alvorlige konsekvenser
Hun frykter for konsekvensene ulykkene vil få for ungdom som har hele livet foran seg.

Nettavisen: Dårlig hjelp til trafikkskadde

- Vi prøver ikke å rette noen pekefinger til ungdommen. Det vi ønsker er å informere om konsekvensene. Og de kan være ganske alvorlige. Blir man hardt skadet som 18-åring, så vil det få enorme konsekvenser dersom man blir arbeidsufør og ender opp som minstepensjonist fordi man har minimalt med arbeidserfaring, sier Hilstad.

Mistet kjæresten sin
- Noen ganger tenker jeg at det hadde vært best ikke å våkne opp, sier Tonje Forbord. I 2005 ble hun lam og mistet kjæresten i trafikkulykke. Les hennes historie her.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!