Gå til sidens hovedinnhold

- Gjennombrudd for barnløse

Et skotsk universitet har klart å bevise at umodne egg kan bli fryst, dyrket og modnet i laboratoriene.

(SIDE2:) Forskerne ved Edinburgh University har forsket i metoden først og fremst for å hjelpe kreftsyke kvinner til å få barn i fremtiden. Får man kreft i ung alder og utsettes for strålebehandling og cellegift reduseres sjansen for å få barn drastisk.

Les også: Derfor blir du ikke gravid

Gir en del av egglederen
Ifølge The Daily Mail representerer den nye forskningen et gjennombrudd som ikke bare kan hjelpe kvinner som har hatt kreft, men også kvinner som av en eller annen grunn er infertile.

Avisen skriver dog at metoden er en operasjon. For at eggene skal kunne klare seg, må kvinnen gi en del av den ene eggstokken sin for lagring. Eggene dyrkes frem i den delen av egglederen som blir fjernet og implanteres igjen i kvinnen.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Den nye forskningen havner midt i minefeltet rundt den etiske debatten om frosne egg. Debatten er like sterk i Storbritannia som her hjemme i Norge.

Forskerne mener imidlertid at dette kan være løsningen på manges barnløshet fordi metoden tillater at kvinnene lagrer mange flere egg enn man kan under dagens metoder for kunstig befruktning.

I løpet av fem år
Avisen skriver at metoden kan gjøre at det ikke blir så farlig for kvinner å vente med og få barn.

Ifølge forskerne kan metoden være ferdig utviklet og klar til å bli tatt i bruk i løpet av fem år.

Forskningsresultater er publisert i Journal of Human Reproduction.

- Kvinner som oppdager at de er infertile som følge av cellegift eller som ønsker å la den biologiske klokken tikke lenger enn de burde, kan ha glede av dette. Samtidig trengs det mange flere undersøkelser og tester før dette kan tilbys via klinikker, sier Dr Evelyn Telfer ved Edinburgh University.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen