Gå til sidens hovedinnhold

Skrinlegger grønt prestisjeprosjekt

- En skuffelse, sier Jens Ulltveit-Moe.

Umoe har bestemt seg for å utsette produksjonen av polysilisium i Miramichi i New Brunswick i Canada. Planen var at fabrikken, som produserer råmaterialet til solceller, skulle stå ferdig i 2012.

Prisen har vært antydet å ligge rundt 600 millioner dollar, eller nær 4 milliarder kroner, et tungt løft for Umoe-konsernet.

- Kapitalkostnadene ble for høye gitt styrkingen av den kanadiske dollaren, den internasjonale finanskrisen og usikkerheten rundt fornybar energi. Umoe vil fortsette utviklingen av området i Miramichi med fokus på skog og tømmervirksomhet. Umoe har hele veien satt stor pris på det gode samarbeidet med myndighetene i New Brunswick, og ser frem til å videreføre dette i fremtiden, heter det i en melding fra selskapet.

Umoe håper å implementere prosjektet i fremtiden dersom de økonomiske forholdene forbedrer seg tilstrekkelig.

- Skuffelse
- Utsettelsen er en skuffelse, men jeg er svært fornøyd med samarbeidet vi har hatt så langt med myndighetene i New Brunswick og vi vil fortsette å utvikle Umoes aktivitieter i Miramichi og skogvirksomheten i New Brunswick, sier konsernsjef Jens Ulltveit-Moe i Umoe.

Umoe kjøpte tomteområdene i Miramichi på begynnelsen av 2009. Her var det tidligere en papirfabrikk eid av finske UPM-Kymmene, som ble stengt i 2007.

- Myndighetene i New Brunswick har vært meget støttende til prosjektet og denne støtten var en viktig faktor i Umoes beslutning om å investere både i industriområdet i Miramichi og i en betydelig skog og tømmerdrift i New Brunswick. Umoe vil fortsette utviklingen av skogdriften og vil utforske alternative muligheter for industriområdet i Miramichi. Enten i forbindelse med 2. generasjons biofuel eller videre utvikling av skog og tømmerdrift. Umoe vil fortsatt være involvert i solcelleforskning i New Brunswick ved å finansiere en forskerstilling ved Universitetet i New Brunswick, heter det videre.

Vil satse på fornybar energi
Jens Ulltveit-Moe har tidligere klaget over at norske myndigheter gir for liten støtte til fornybare energi.

Ulltveit-Moe har gjennom Umoe-konsernet satset tungt på fornybare energi de siste årene. Konsernet har en betydelig virksomhet innen sukkerbasert etanol i Brasil.

- I Umoe ser vi klimaendringen som en forretningsmulighet, og ønsker større virksomhet innenfor fornybar energi, heter det i selskapets ferske årsrapport.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken