Gå til sidens hovedinnhold

De mest piratkopierte filmene

Stor forskjell fra topplistene på kino.

Hvert år går nettstedet TorrentFreak gjennom fildelingen på internett for å finne de mest populære filmene blant fildelere. Siden dette er en verden som er til dels svært desentralisert er det mange kilder, og ikke minst mange store usikkerhetsmomenter, men statistikken er det nærmeste en kommer en «offisiell» oversikt over hva som lastes ned på nett.

Oversikten viser at det ikke nødvendigvis er noen klar sammenheng mellom hva som er populært på kino, og hva som blir lastet ned. The Hunger Games: Catching Fire har vært den nest mest innbringende filmen på amerikanske kinoer i år, og ser ut til å være årets 3. nest populære i Norge, men havner ikke på topplisten av filmpiratenes favoritter. Heller ikke den nye Superman-filmen kommer seg inn på topplisten.

Samtidig har filmen Gangster Squad med Sean Penn, som i USA så langt har 64 filmer før seg på popularitetslisten, havnet på en 7. plass.

Det er også verdt å merke seg at filmen «Silver Listings Playbook» hadde premiere i Toronto allerede i september 2012, storslipp i USA i november, men først ble vist på kino i store deler av verden i januar og februar i år.

Ifølge TorrentFreak er det en klar sammenheng mellom populariteten til en film på nett, og tilgjengeligheten for streaming eller kjøp på nett. Filmer som har stor opphold mellom kinopremiere og slipp på digitale medier, eller som har stort slippvindu som Silver Listings Playbook, ser ut til å komme dårlig ut.

Legg forøvrig merke til at filmen som topper listen over mest nedlastede filmer, hadde premiere i 2012. Den siste Hobbit-filmen har ikke rukket å havne på noen toppliste ennå.

Topplisten mest piratkopiert

Topplisten på amerikanske kinoer 2013:

 1. Iron Man 3
 2. The Hunger Games: Catching Fire
 3. Despicable Me 2
 4. Man of Steel
 5. Monsters University
 6. Forzen
 7. Gravity
 8. Fast & Furious 6
 9. Oz The Great and Powerful
 10. Star Trek Into Darkness

Toppliste norske kinoer 2013:

 1. Flåklypa
 2. Hobbiten
 3. The Hunger Games: Catching Fire
 4. Fast & Furious 6
 5. Gåten Ragnarok

Kommentarer til denne saken