Gå til sidens hovedinnhold

12 realityserier vi ikke glemmer

Husker du Muldvarpen, Kråkeslottet og Tjukkholmen?

(SIDE2): Reality-serier er både elsket og hatet.

Programsjangeren involverer personer som opptrer som seg selv og handlingen foregår i «virkelige» settinger og situasjoner.

Reality-TV kom til Norge for fullt på slutten av nittitallet. Siden den gang har konseptet bare vokst og det kommer stadig nye reality-varianter som forsøker å fenge TV-seerne.

Noen av de største reality-seriene er blant annet Robinsonekspedisjonen og 71 grader nord. Begge disse to programmene hadde sin første sending i 1999 og er fortsatt aktuell med nye sesonger, men i løpet av årene har det også vært en del av de realityprogrammene som ikke har vært like suksessfulle.

Her er noen av realityseriene som har rullet over norske TV-skjermer de siste årene:

Fagerstrand

TV 2 sendte denne norske reality-serien og programmet ble en stor seersuksess. Over 800.000 mennesker så finalesendingen. Konseptet gikk ut på at 12 par sammen skulle bygge et hus helt fra grunnen av i løpet av ti uker. Førstepremien var hus og tomt på Nesodden til en verdi av tre millioner kroner. Underveit skulle parene forsøke å bli enige om ulike avgjørelser, og hver uke ble ett av parene stemt ut.

Muldvarpen

Muldvarpen ble sendt på TV Norge og overlevde tre sesonger før den ble tatt av skjermen. 12 deltakere skulle deles inn i grupper og løse ulike oppgaver, men blant dem var også en muldvarp som skulle sabotere oppdragene.

På slutten av hver episode skulle hver deltaker svare på spørsmål om muldvarpen, og den som visste minst måtte forlate programmet. Førstepremien var på 500.000 kroner, hvis muldvarpen ble avslørt. TV-kjendis Synnøve Skarbø deltok i Muldvarpen i 2001.

Kråkeslottet

Dette ble en av TV3s største reality-flopper. TV-programmet hadde svært lave seertall og i tillegg oppstod det en krangel mellom de to finalistene der det ble hevdet at vinneren, André Iversen, jukset til seg førstepremien på 500.000 kroner. Konseptet gikk ut på at deltakerne skulle bo i et gammelt forlatt bygg og pusse opp dette for å åpne pensjonat. 13 deltakere var med fra start, men en etter en ble stemt ut av TV-seerne.

Internatet

Ti gutter og ti jenter på 17 år skulle leve som i 1955. De skulle tilbringe et bestemt antall uker på en internatskole med streng disiplin der alt foregikk som det gjorde på 1950-tallet. Premiene var ulike stipend mellom 15.000 og 75.000 kroner. «Internatet» gikk på TV Norge i 2005.

Baren

«Baren» var en norsk realityserie som ble sendt på TV3 fra 2000 til 2001. Her skulle en gruppe unge mennesker drive en bar og leve av inntektene i cirka tre måneder. De bodde i etasjen over baren og hver uke ble en deltaker stemt hjem av TV-seerne. Den siste deltakeren vant en større pengepremie. Det ble sendt to sesonger av «Baren».

Ungkaren

Dette var den norske varianten av «The Bachelor». I 2003 var det Max Marius Almaas som skulle gå på date og bli bedre kjent med 14 forskjellige kvinner. Etter hver episode ble en av damene sendt hjem og til slutt stod det mellom to kvinner der Max Marius skulle velge den ene han ønsket å gifte seg med. Det har også blittt sendt en versjon med «Ungkaren 20 vs 40». Stig Kjos og Jørgen Festervoll har også vært «Ungkaren».

Tjukkholmen

En gruppe overvektige voksne mennesker fikk hjelp til å gå ned i vekt med trening og et sunt kosthold. Bloggeren Trine Grung var programleder. Tjukkholmen ble sendt på TV Norge og samme kanal har også sendt lignende programmer som «Slankekrigen» og «Et lettere liv».

Villa Medusa

Denne realityserien ble også sendt på TV Norge og førstepremien var på 100.000 kroner. Åtte personer skulle bo sammen på et feriested uten penger og deltakerne måtte selv tjene penger til å betale for oppholdet. Alt de tjente havnet i en felleskasse og deltakerne måtte bli enige om hvordan pengene skulle fordeles. Ingen ble stemt hjem, men deltakerne ga hverandre poeng med kamelfigurer. En svart kamel ga ett minuspoeng, mens en hvit kamel ga ett plusspoeng. Den deltakeren med flest hvite kamelser hadde størst sjanse til å stikke av med førstepremien i slutten av innspillingen. Det ble sendt tre sesonger av «Villa Medusa» her i Norge.

Heia Tufte

Tidligere fotballkeeper Erik Thorstvedt fikk ansvaret for å trene opp 16 «nerder» som aldri før hadde rørt en fotball, til å bli fotballspillere som skulle spille mot Vålerenga tre måneder senere. Laget het «Tufte IL» og realityserien ble også utgitt på DVD som solgte over 100.000 eksemplarer.

Temptation Island

Denne realityserien var et amerikansk konsept som i 2002 og 2003 gikk i en nordisk versjon på TV Norge. Flere par ble sendt til «Temptation Island» for å teste forholdet sitt der de ville bli fristet av ulike single deltakere. Utroskapsserien vakte stor oppsikt her hjemme i Norge og flere mente konseptet var helt feil og umoralsk.

Jakten på en Cæsarstjerne

TV-serien Hotel Cæsar laget sitt eget realitykonsept med «Jakten på en Cæsarstjerne». Seriens hensikt var å finne to nye roller til såpeserien og vinnerne var Kim-Daniel Sannes (Storm) og Nathalie Tonga (Liv).

Alt for Rognan

Dette programmet ble sendt på TV 2 i 2006 og ble også kåret til «Beste reality» under Gullruten 2007. Konseptet gikk ut på at 10 menn fra Rognan i Saltdal kommune skulle sette opp en revy på Chat Noir. Oppdraget skulle de gjennomføre på bare noen få måneder. «Alt for Rognan» hadde tilsammen 289 forestillinger og cirka 130.000 mennesker så forestillingen.

Hvilke realityserier husker du best? Gi din kommentarer i kommentarfeltet under:

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet

Kommentarer til denne saken