(SIDE2): Røde nupper, små kviser og litt sånn passe vondt?

Kjenner du deg igjen når du har barbert bikinikanten eller enda mer nedentil?

Da er du ikke alene. Det har vært snakket mye om intimbarbering, helt fra brasiliansk voks kom på moten, hvor man altså fjerner alt kjønnshår kom på banen.

Trend

Noen gjør det fordi det er behagelig, andre fordi det er trendy.

Nå er det moderne med kjønnshår, skrev Side2 i mai i fjor.

Å barbere seg nedentil er nok mest vanlig for kvinner, men også menn har tatt tak i barberhøvelen. Og de får ofte samme problem som damene.

I blogginnlegget «Barbering» tar medisinstudentbloggerne i Underlivet for seg praksisen med barbering.

Verken for eller imot

- Som helsepersonell er det ikke vår oppgave eller vår plass å være hverken for eller mot barbering. Om kvinner og menn vil barbere seg i underlivet eller ikke er en ren smakssak. Det er ingen medisinsk grunn til å fjerne hår, om man vil fjerne hår eller ikke er derfor et personlig valg opp til hver enkelt. Vi har ingen anbefalinger. Noen barberer seg fordi de synes det er behagelig, andre gjør det fordi det er forventet at man skal gjøre det på grunn av motebildet, sier Ellen Støkken Dahl til Side2.

Det viktigste, og kanskje der mange gjør feil ved intimbarbering, er at de barberer mot hårene og ikke med.

Samtidig bytter man ikke blad i høvelen ofte nok.

- Det er mange som får betennelser og inngrodde hår av å barbere mot hårenes retning og ikke med, eller på grunn av bakterier som lever på huden eller på barberhøvelen. Det er bakterier over alt hele tiden, og når man barberer oppstår små sår. Hvis det kommer bakterier ned i disse sårene oppstår betennelser, sier Ellen til Side2.

- Bruk såpe og rengjør både høvelen og området som skal barberes, men bruk en mild intimsåpe og hold såpen unna de delene som har slimhud (hårløs hud, på penishodet eller innenfor de ytre kjønnsleppene), sier hun.

HER KAN DU LESE RÅDENE

Ikke farlig å ta dem bort

Til tross for at Underlivet-bloggerne ikke har noen formening om hårfjerning, understreker de at håret har en funksjon.

- Vi vil understreke at hårene har en funksjon, de er der for å beskytte. Det er ikke farlig å ta dem bort, men vi synes det er leit hvis noen føler seg presset til å barbere seg fordi de synes det er flaut å ha hår. Det er naturlig med hår i underlivet, så la dem bli der hvis du vil, eller ta dem bort hvis du vil. Begge deler er helt greit, sier Ellen Støkken Dahl.