Gå til sidens hovedinnhold

En av tre synger om rus

En av tre hitlåter handler om alkohol og narkotika.

(SIDE2): Et studium publisert på onsdag i forbindelse med en konferanse i regi av den amerikanske helseorganisasjonen American Public Health Association, viser kanskje ikke overraskende at rus er i vinden også blant dagens populærmusikalske komponister.

Country og rap
Undersøkelsen er gjort ved det medisinske fakultet ved Universitetet i Pittsburgh, og tar for seg 279 av de mestselgende låtene i 2005 basert på magasinet Billboards offisielle salgslister for musikk i USA.

Resultatene viser at i gjennomsnitt en tredjedel av alle låter handlet om dop og alkohol, melder nyhetsbyrået Reuters.

Countrysjangeren er en av de verste med sine 37 prosent. De fleste av dem refererer til alkohol. Country er imidlertid ingenting sammenlignet med rap hvor det i 77 prosent av låtene snakkes om rus av ymse slag.

Edruelige rockere
Samtidig viser rocken at den kanskje ikke er like farlig som den en gang var med sine fattige 14 prosent. Bare popen «scorer» lavere med sine ni prosent.

Undersøkelsen tar ikke stilling til om det er noen sammenheng mellom folks lyttervaner og forbruk av alkohol og narkotikamisbruk, men slår likevel fast ungdom mellom 8 og 18 år hører på populærmusikk i gjennomsnitt to timer til dagen.

Usikkert
- Kan hende unger som hører låter om alkohol ikke lar seg påvirke på noen måte, og kan hende det påvirker dem en hel del, sier Dr. Brian Primack assisterende professor ved den medisinske universitet i Pittsburgh.

Primack forteller at neste steg er å se på sammenhenger mellom tekstlig innhold i låter og oppførsel.

Mer musikk!

Reklame

Nå får du Casio-bestselgeren på tilbud