Gå til sidens hovedinnhold

– Så mye å gjøre, så liten tid

– Det blir ofte alt for liten tid til det jeg har lyst til. Dagene har rett og slett ikke nok timer lenger, sier Pernille Rikvold (18).

LAMBERTSETER/SKULLERUD: Pernille Rikvold er 18 år og går sitt siste år på Lambertseter videregående skole. Ved siden av jobber hun på Rema 1000 på Skullerud, har kjæreste, trener og tilbringer tid med familie og venner, hvis tiden strekker til.

Skole går foran alt annet

Skole er Pernilles høyeste prioritering. Dette har noe å gjøre med at hun kommer fra en familie som forventer mye av henne med tanke på utdanning.

– Fra jeg var liten har jeg lært at skole er viktig. En ordentlig utdanning må til for at jeg kan bli det jeg ønsker aller mest. Derfor setter jeg skole så høyt som jeg gjør.

LES OGSÅ: – Det er ikke uvanlig å få en sms fra læreren

Dagene er for korte

Skole og jobb er noe en ikke kan sluntre unna med. Derfor blir familie, kjæreste og venner satt lengre ned på lista.

– Jeg stresser med å få gjort alt jeg må, og da blir det liten tid igjen til det jeg har lyst til. Jeg ser både venner og familie alt for sjeldent. Dagene har rett og slett ikke nok timer lenger.

Mye på en gang

Kari Innset er psykolog ved Bjørnholt skole. Hun får besøk av elever som sliter med stress, hver eneste dag. Stresset skyldes i stor grad at det er alt for mye å gjøre.

– Ungdommene har mange områder de skal forholde seg til. Det er alt fra skole og jobb til kjæreste og venner. Mengden av det man må gjøre og det man har lyst til å gjøre, skaper en stressfaktor.

LES OGSÅ: Anders (18) ga opp gaming og cola for trening. Se den utrolige forvandlingen!

Søvnproblemer

Ifølge Folkehelseinstituttet har mellom 15 og 20 prosent av barn og unge i Norge nedsatt funksjon på grunn av psykiske vansker.

Psykiske vansker, som søvnproblemer og økt sårbarhet, skyldes veldig ofte stress. Pernille Rikvold er blant dem som sliter med søvnen, og blir lettere irritert og sint.

LES OGSÅ: «Jeg er søvnløs»

– Jeg sover som regel ganske dårlig – i gjennomsnitt 5-6 timer hver natt. Dette skyldes at jeg ofte har mye å tenke på, noe som er med på å bygge opp sinne og irritasjon inni meg. Det lar jeg gå utover de aller nærmeste, altså mamma og pappa.

Planlegger og organiserer

For å forebygge stress og psykiske vansker, hjelper det som regel å snakke med noen. Dette mener Innset er ekstremt viktig. Et annet godt tips er å organisere og planlegge hverdagen, noe Pernille prøver å fokusere på.

– Jeg har en kalenderbok hvor jeg skriver ned hva jeg skal gjøre dag for dag. På denne måten får jeg mer oversikt over hva som må gjøres til en bestemt tid. Dette bidrar til mindre stress og mer ro.

LES OGSÅ : Sally (18): – I perioder har jeg vært min verste fiende

Forventningspress

Pernille sier at forventningspresset blant de rundt henne ikke har økt med tiden. Ting som skal gjøres, derimot, har blitt flere.

– Noen ganger blir det alt for mye på en gang. Dette fører til at jeg blir stressa, og ikke klarer å prestere like bra som jeg og andre rundt meg forventer. Jeg vil ikke skuffe de som står meg nære. Og aller minst meg selv.

LES OGSÅ: Marita (16): – Jeg ble mobbet i ti år

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem