Gå til sidens hovedinnhold

Ungdom funnet bevisstløs etter fest i kulden – nå advarer politiet

Måtte rykke ut til drikkefest på Lambertseter skole fredag. Én ungdom ble funnet bevisstløs.

(Avisa Oslo)

«#Oslo: kl. 1820: Lambertseter skole. Har vært et drikkelag med ungdommer inn på skolens området. 2 ungdommer har fått i seg for mye alkohol og får nå tilsyn av amb personell.»

Slik lød Twitter-meldingen fra Oslo-politiet som ble publisert klokken 19.02 fredag kveld.

Ungdommene som festet var 16–17 år gamle. De to som hadde fått i seg for mye alkohol er 17 år.

Festing tar kapasitet

Tilfeldig forbipasserende voksne meldte om bråk til politiet, som senere meldte om flaskekasting, småslåssing, roping og skriking. Det endte med utrykning til skolen. Dagen etter festlighetene og bråket publiserte forebyggende seksjon på Manglerud et innlegg på Facebook med en generell advarsel til ungdommer:

«Vi er redde for at mange av ungdommene ikke er i stand til å ta vare på seg selv etter slike drikkelag og hendelser. Flere patruljer søkte i området og fant flere ungdommer, hvorav én ungdom var bevisstløs ute i det kalde været.

Oppdraget involverte to ambulanser som måtte bistå politiet, noe som tar kapasiteten til andre alvorlige hendelser som kan finne sted i Oslo. Én ungdom er anmeldt for forulemping og trusler mot politiet.»

– Målet med å gå ut i sosiale medier til ungdommen er å advare mot å drikke alkohol i januarkulden. Det er det viktigste. Alkohol og kulde er en skummel kombinasjon. Alkoholrusen gjør at man mister den gode vurderingsevnen og at det blir vanskeligere å overholde smittevern. I tillegg blir det generelt vanskeligere å ta ansvar, sier politioverbetjent ved forebyggende seksjon i enhet øst, Hans Magnus Gjerlaug, til Avisa Oslo.

– Det var flott at politiet ble varslet av voksne som gikk tur i nærområdet. Det gjorde at vi fikk rykket ut og fraktet hjem to av ungdommene. I tillegg ble de andre fraktet bort i ambulanse på grunn av høyt alkoholinntak. Alle foreldrene er varslet om hendelsen.

Her kan du lese hele innlegget til politiet (eller se bildet under).

Advarer mot alkohol i kulden

– Hvorfor er det så farlig å drikke alkohol i kulden?

– Når du drikker alkohol merker du mindre at du blir skikkelig frossen. Det øker også sjansen for at du blir liggende igjen et sted og kan bli forlatt. Det er flere eksempler av dette rundt om i Oslo. Derfor har vi også tidligere advart mot fester på Sognsvann og på Huk på høsten når det blir kaldt. Hva som kan skje når du ligger forlatt og alene skal jeg ikke gå nærmere inn på. Men det kan være ordentlig helseskadelig å være beruset, kald og nedkjølt, sier Gjerlaug.

Da politiet ankom stedet var det mange av ungdommene som stakk av. Selv om det operative oppdraget er avsluttet er ikke hendelsen lagt bort.

– Vår jobb er å ansvarliggjøre og informere foreldrene. Det har vi gjort med samtlige i dette tilfellet. I egenskap av å være ute på kvelder og netter tar vi tak i det vi ser som kan være helseskadelig, sier Gjerlaug.

– I vårt nærområde har vi heldigvis kloke foreldre. Jeg håper derfor at dette var en engangsepisode. Jeg oppfordrer også foreldre til ikke å gi eller kjøpe alkohol til barna, og til å legge turer til nærområdet og varsle oss dersom de ser noe.

Én av ungdommene som festet gikk til angrep på en av de voksne som varslet politiet.

– En uskyldig person ble angrepet. Ungdommen prøvde å ta kvelertak og måtte håndteres av oss. I dette tilfellet er det opprettet en sak, sier Gjerlaug.

Kommentarer til denne saken