Gå til sidens hovedinnhold

Genialt til å være musikk

Hvor mange virkelig geniale ting kommer fra Bergen? Hint: Brann er ikke svaret.

Ungdomskulen
Bisexual
Tuba

Like før jul kommenterte jeg ovenfor musikksjef Michael Jones på Side2 at det var svært lite spennende som hadde dukket opp av plater på musikkhimmelen i 2008. Det meste var som forventet, eller litt dårligere. Enkelte småglimt av genialitet, men ingenting som jeg virkelig husket.

Nå i 2009 ser det ut til at det som muligens kunne bli tolket som en bønn kan bli hørt. Ungdomskulens nyeste verk - Bisexual er akkurat det jeg ba om. Om det er genialt er jeg faktisk foreløpig litt usikker på, men det er i hvert fall «borderline crazy,» og det er mer enn bra nok for meg.

For å snu det litt rundt med en sammenligning - jeg fikk litt den samme følelsen av å høre på dette albumet som jeg fikk da jeg hørt «Rings around the world» av Super Furry Animals (en av de få gruppene med bedre navn enn Ungdomskulen) eller for den sakens skyld «Kid A» med Radiohead:

Dette er ikke et album du er ferdig med på en time eller to. Eller ett år eller to.

Her er det låter mange knapt vil kalle sanger og harmonier fans av mer tilgjengelig musikk sannsynligvis vil mene er ren støy. Selv er jeg usikker, kanskje er det rett og slett støy? Problemet mitt er at det er harmonier, melodier og sammenføyninger jeg så gjerne vil høre mer og mer av.

Så der er mitt problem - er dette virkelig genialt? Eller bare virkelig galt? Det vet jeg sannsynligvis ikke før om en del år, men i mellomtiden anbefaler jeg platen på det sterkeste. Noen ganger er det greit å utfordre hodet litt også musikalsk og da ville jeg gjort det med disse rockerne. Prog-rockerne? New Wave? Psykedelisk Pop? Dansbar punk? Jazz? Kjært barn kan gis mange navn, og plasseres i mange skuffer.

Dette er nemlig ikke bra til å være norsk. Dette er genialt til å være musikk. Platens høydepunkt? Når den starter. Dårligst er den etter siste spor. Seriøst. Likevel, en liten advarsel: Det vil være veldig mange som ikke liker dette albumet. Det kan ikke anbefales til alle, men har du hørt mye musikk og vil ha noe som faktisk er annerledes og ikke bare later som om det er annerledes så vil du ha dette albumet.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken