(YEYE): Påtroppende Unge Høyre-leder Henrik Asheim mener at de borgerlige partiene (Venstre, KrF, Høyre og Frp, journ. anm.) bør sette seg ned for å lage regjering etter neste års stortingsvalg.

På ungdomspartiets landsmøte i juni inviterer han alle ungdomspartiene på borgerlig side til en «regjeringskonferanse».

- Må respektere hverandre
Asheim mener det er på tide at ungdomspolitikerne setter seg ned og viser respekt for hverandre.

- Det som er det viktigste, er å samle alle sammen. Jeg merker jo at alle ungdomspartiene ønsker å stable et regjeringsalternativ på beina. Det jeg ønsker, er at vi skal kunne sette oss ned og vise respekt for hverandre. Det hadde vært fantastisk om vi kunne ha satt oss ned for å se hvor smertegrensen går, sier Asheim til Yeye.

Han mener ungdomspartiene må være tydelige på at borgerlig flertall også må gi borgerlig regjering.

- Vi må kunne bli enige om at dersom opposisjonen får flertall ved stortingsvalget neste år, så må det gi en borgerlig regjering, sier den påtroppende Unge Høyre-lederen.

- Vi sier nei til FpU
Men lederne for Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) og Unge Venstre er langt ifra like optimistiske som Asheim, og avviser ethvert samarbeid om regjering med Siv Jensens ungdomsparti.

- Vi har veldig lyst til å møte på Unge Høyres landsmøte, men vi sier nei til FpU og Frp. Vi er ikke interessert i noe samarbeid med dem, sier Unge Venstre-leder Anne Solsvik.

- De to viktigste områdene for Unge Venstre er kampen for miljøet og fri migrasjon. På de områdene møter ikke FpUs moderparti oss, og de siste årene har de heller ikke vist noen tegn på at de vil endre standpunkt, sier Solsvik.

- Det er ingenting som gir noe grunnlag for et samarbeid med FpU og Frp. Etter helgens landsmøte i Frp er det bare blitt enda klarere at vi ikke kan samarbeide. Vi vil ikke sitte i regjering for enhver pris, sier leder i KrFU, Kjell-Ingolf Ropstad.

FpU: - Skuffende
Unge Venstre og KrFUs avvisning kommer ikke overraskende på FpU-formann Ove Vanebo. Men han er likevel skuffet.

- Det er ikke helt uventet at de sier dette nå, men jeg må si jeg er skuffet over at vi ikke kan sette oss ned og finne ut hva vi kan bli enige om. Vi har tross alt laget flere statsbudsjetter sammen, og da Venstre satt i regjering strammet de jo inn på innvandringspolitikken. Det blir for dumt å bruke det som et argument mot et samarbeid med oss at vi har en for streng politikk på dette området, når de selv jo har strammet det inn tidligere, mener Vanebo.

Siv Jensen sa i helgen at alt er forhandlingsbart. Gjelder dette også for de områdene som Unge Venstre og KrFU peker på?

- Jeg vil ikke konkludere med noe som helst, men jeg synes ikke det skal forventes støtte fra oss og våre velgere, når de ikke vil se på noen av våre viktige, politiske standpunkter, sier FpU-formannen.

- En start
Henrik Asheim er ikke imponert over ungdomspartienes tilbakemeldinger, men er optimistisk.

- Dette er en start, og mer enn hva Lars Sponheim og Siv Jensen klarer å få til. Det som Unge Venstre og KrFU må svare på, er at om de mener at et borgerlig flertall skal gi borgerlig regjering. Jeg tror også vi må ha forståelse for at Frp vil være med på å bestemme i norsk politikk, sier Asheim.

Unge Høyre avholder sitt landsmøte på Hamar 20.-22. juni.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!