Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er tvang

Unge Høyre sier nei til KrF-forslag om obligatorisk samfunnstjeneste for ungdom, og oppfordrer Knut Arild Hareide til å feste mer.

(YEYE): I forrige uke la programkomiteen i Kristelig Folkeparti (KrF) frem sitt forslag til nytt partiprogram.

Der ble det blant annet foreslått at man skal sende alle de 19-åringen som ikke skal avtjene verneplikten ut for å gjøre samfunnsnyttig arbeid, som å jobbe i en frivillig organisasjon, idrettslag, korps eller på omsorgsinstitusjoner.

Hva synes du om obligatorisk samfunnstjeneste? Si din mening i bunn av saken!

- Autoritært
Nå raser Unge Høyre, og kaller forslaget «totalitært».

- Dette forslaget er ganske autoritært. Det man jo sier er at man skal pålegge alle som går ut av videregående å gjøre en jobb for samfunnet. Vi mener det er feil måte å gjøre det på, engasjementet må skje frivillig og ikke gjennom tvang, sier 1. nestleder i Unge Høyre, Henrik Asheim til Yeye.

Han mener KrF ikke har skjønt hva verneplikten egentlig er.

- Verneplikten handler om at man skal forsvare landet når det er i krig. Unge Høyre vil heller at man skal ha verneplikt for både jenter og gutter. Det er mer rettferdig enn den ordningen som KrF går inn for, mener Asheim.

- Bør ta seg en fest
Knut Arild Hareide (KrF) sa forrige uke at han mente ungdom trenger et litt annet perspektiv.

- Med respekt å melde så må jeg si at all ungdom som drar til Hemsedal for å feste, kan ha godt av et litt annet perspektiv, sa Hareide til VG.

Asheim mener Hareide ikke bør uttale seg om ungdommen.

- Han tar alvorlig feil når han sier det. Hareide tror jeg ikke er i god stand til å uttale seg om dette. Han har vel ikke festet på Hemsedal, mener Asheim.

Hareide: - Har festet i Hemsedal
- Dette er den største undervurderingen jeg har fått av Unge Høyre. Jeg har vært i Hemsedal flere ganger, og har også vært på fest der, men det var nok i edru tilstand. Unge Høyre trenger ikke være redd for å feste, men de bør heller ikke være redd for frivillig arbeid, sier Knut Arild Hareide til Yeye.

Han avvisert at han mener det er noe galt i å feste.

- Ungdom og alle andre må gjerne dra på fest, men det er viktig også å ha et annet perspektiv, mener Hareide.

- Bør stille krav til ungdom
Hareide mener KrF-forslaget vil ha store og positive effekter for samfunnet.

- Frivillige lag og organisasjoner vil ha en kjempepositv ressurs i ungdommen. I tillegg vil jo dette også gi ungdommen kjempeviktig erfaring og livskunnskap, sier han.

Han mener at det ikke er noe galt i å stille krav til ungdom, tvert i mot.

- Jeg er ikke så redd for å stille krav til unge mennesker. Det er tvert i mot viktig å gjøre det. Vi bør stille krav til hvordan ungdom opptrer med tanke på miljøet, felleskapet og samfunnet, sier Hareide.

Hva synes du om obligatorisk samfunnstjeneste? Si din mening her!

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!

Kommentarer til denne saken