(SIDE2): - Jeg ler meg i hjel hver gang jeg ser den fødselen, det ser bare så komisk ut, ler Line nå i ettertid, og bedyrer at det kanskje var litt mindre dramatisk enn det ser ut på TV.

- Jeg ringte sykehuset da det var fem minutter mellom riene, og jordmoren sa at det var helt krise og at jeg måtte komme meg på sykehus med en gang. Selv følte jeg at det gikk fint og at jeg godt kunne vente et par timer til, men hun var helt hysterisk og skremte livskiten ut av meg, forteller den nybakte moren til Side2.

Dokumentarserien «Unge Mødre» begynte på TV-kanalen Fem forrige uke, og følger flere jenter som fikk barn i ung alder.

- I «Unge Mødre» treffer vi en bukett stolte og flinke mammaer som er mye yngre enn de fleste kvinner når de får barn. På ærlig og utilslørt vis tar vi del i deres hverdag. I samfunnet hersker kanskje en forestilling om at livet er over hvis man får barn i ung alder. Men dette er ressurssterke jenter med planer for fremtiden, og enten de nå er alene om barnet sitt eller er etablert med barnefar eller ny kjæreste, mestrer de rollen utmerket, sier informasjonsansvarlig i FEM, Vivi Trøsvik, om den nye serien.

Kjørte seg vill
- Jeg hadde jo lyst å føde på Ullevål siden det bare er fem minutter unna der jeg bor, men der var det fullt så vi måtte til Akershus. Vi har ikke bil, men en kompis av mamma kjørte oss. Han hadde heller aldri vært der før, så vi kjørte oss vill da, forteller Line.

Fødselen var veldig effektiv og intens, der selve fødselen kun tok tre timer. En fødsel som faktisk ble snikfilmet av Lines egen mor.

- Jeg sendte ut kameradama på et tidspunkt, det gjorde bare så vondt. Men mamma snek inn kameraet senere og filmet selve fødselen uten at jeg var klar over det i det hele tatt. Jeg var ikke akkurat helt bevisst på hva som foregikk rundt meg, den fødselen var helt jævlig. Men jeg er glad hun filmet da. Det hadde vært fint om jeg hadde fått enda mer på video, sier Oslo-jenta som forteller at hun ler hver gang hun ser klippet.

- Jeg ser så tykk ut der jeg ligger, vanligvis er jeg jo naturlig tynn, ler hun.

Sprakk skikkelig
Som de fleste vordende mødre var Line bekymret for enkelte ting i forhold til selve fødselen. Spesielt redd var hun for å sprekke.

- Og det gjorde jeg jo selvfølgelig, sprakk skikkelig. Men alt det andre gjorde også så vondt at jeg merket det nesten ikke. Det var ikke så ille som jeg hadde trodd. Ellers var jeg også fast bestemt på ikke å ta noe smertestillende, noe jeg heller ikke gjorde, så det er jeg ganske stolt av, sier hun og forteller at hun ikke angrer på å ha vært med i serien.

- Jeg ville være med for å vise at det ikke nødvendigvis er vanskeligere å være en ung mor. Jeg tror ikke det er noe stor forskjell på å være 20 eller 30 år når det gjelder opplevelsene av å bli mor, sier Line som selv var 20 da hun fødte sønnen sin, Paolo Raphael. Men hun innrømmer at det var et sjokk å finne ut at hun var gravid.

- Jeg satt på toalettet i en time og bare stirret i veggen. Jeg var helt målløs. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, og tenkte at nå har jeg ødelagt livet mitt, forteller Line som også var inne på tanken om å ta abort.

Vurderte abort
- Det var et par ganger i løpet av de tre første måneden at jeg vurderte å ta abort. Jeg hadde ikke fullført skolen, og jeg hadde planlagt å ta meg et friår for å jobbe. Jeg tenkte mye på det, og etter hvert så begynte jeg jo å glede meg, så da bestemte jeg meg for å beholde det.

Line og barnets far, Rafael, slo opp to måneder ut i graviditeten. Det ble for mye krangling og ingen av dem ville at barnet skulle måtte oppleve det. Line følte at siden det var hennes valg at hun ville beholde barnet, så skulle det være hans valg om han ville stille opp for barnet.

- Han brukte lang tid på å bestemme seg, så han var ikke så mye til stede under graviditeten. Han fikk seg ny kjæreste da jeg var fire måneder på vei, og jeg tror de begge syntes det var litt vanskelig. Men jeg kan jo ikke snakke for ham, forklarer Line.

Rafael ble etter hvert veldig klar på at han ville stille opp, og etter fødselen var den nybakte faren sprekkfull av stolthet.

- Hun gjorde det bra, det gjorde hun. Jeg ble litt stolt, klart det er fint, sier Rafael i episoden mens han tørker en tåre.

Ønsket farskapstest
- Etter fødselen kom Rafael hver dag i to uker og var veldig dedikert, forteller Line. Men så kom den store skuffelsen, Rafael ønsket en farskapstest.

- Jeg ble veldig skuffa over at han tenkte sånn om meg. Vi hadde jo vært sammen og var glade i hverandre en gang. Jeg visste jo at det var han som var faren, men tenkte at hvis han vil kaste bort 3000 kr for å få det bekreftet, så får han bare gjøre det. Kanskje han bare trengte den bekreftelsen, sier Line som nå er den stolte moren til 6 måneder gamle Paolo Raphael.

Det er tydelig at historiene om de unge mødrene fenger norske TV-seere. 36.000 seere fulgte den første episoden i forrige uke, noe som er en tidobling av de seertallene programmet som hadde samme sendeflate før jul, «High Maintenance 90210», oppnådde. I tillegg hadde programmet en markedsandel på over 7 prosent blant kvinner mellom 20-49 år, som er primærmålgruppen til FEM. Dette er ny rekord i målgruppen melder den nyoppstartede kanalen.

- I forhold til det generelle programtilbudet på FEM, har «Unge Mødre» hatt en solid oppstart. Vi er svært fornøyd med resultatet, og registrerer selvfølgelig med stor glede at dokumentarserien treffer så godt i målgruppen. Til tross for at tallene foreløpig er små sammenlignet med de godt etablerte kanalene, tror vi «Unge Mødre» allerede er en «snakkis» med vekstpotensial, sier informasjonsansvarlig i FEM, Vivi Trøsvik.

FEM planlegger ti episoder før sommeren, og ytterlige syv episoder til høsten.

- Vi tror seerne synes dette er bra TV, og er stolte av at 12 utrolig flotte jenter lar oss ta del i en så privat sfære som de gjør i serien, sier Trøsvik.

Se «Unge Mødre» på FEM tirsdager klokken 20.30

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!