Gå til sidens hovedinnhold

Unge vender SV ryggen

Fire av fem unge velgere har forlatt SV, mens et annet regjeringsparti blir stadig mer populært blant ungdommen. Se hva de unge velger her.

(YEYE:) En undersøkelse gjort blant unge mellom 16 og 20 år viser at SV ikke lenger er en ungdomsbastion. Kun 3,9 % av de spurte ville valgt det sosialistiske venstrepartiet hvis de skulle ha stemt nå. De store vinnerne er Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet.

Tradisjonelt har SV vært et stort ungdomsparti. I skolevalg fra 1993 til 2007 har partiet ligget over 10 prosent av stemmene, og har også vært det største partiet blant de unge velgerne i 2001. Ved sist skolevalg opplevde SV en tilbakegang på 5,8 prosent. Skal man tro den nye undersøkelsen har den tilbakegangen fortsatt.

Partiet som bør være mest fornøyd med appellen til de unge er Arbeiderpartiet. Regjeringspartiet viser en framgang på 6,1 prosentpoeng i forhold til skolevalget. Stor framgang er det også for Fremskrittspartiet og Venstre.

Stemmerett for 16-åringer
Lederne i Sosialistisk Ungdom og Unge Venstre har i det siste krevd at regjeringen innfører stemmerett for 16-åringer. Ett av partiene vil i hvert fall tjene på dette.

- Å la ungdom få stemme handler om å utvide demokratiet, sa leder i Sosialistisk Ungdom Kirsti Bergstø når Yeye spurte henne om saken.

SV løy
Helen Berhe (15) ble intervjuet av Yeye om stemmerett for 16-åringer. Hun mener at det kanskje er smart at ungdom kan stemme og dermed straffe partiene hvis de lyver i valgkampene.

- Før valget i 2005 lovte SV at vi skulle få varme måltider i skolelunsjen dersom de fikk komme i regjering. Nå sitter de til og med i en flertallsregjering, men vi har ikke fått noe gratis, varm mat. De løy for oss, mener hun.

- Leit at velgerne forlater oss
Bergstø er ikke glad for å høre resultatet av undersøkelsen.

- Hva synes du om at fire av fem unge velgere forlater SV?

- Jeg synes det er leit å høre at velgerne forlater oss slik. Jeg mener at SV har den beste politikken, vi fokuserer veldig mye på hva ungdom er opptatt av. Som for eksempel, gratis læremateriale ved videregående skole. Dette fordi studenter skal få en bedre hverdag. Vi jobber også for at boligetableringsfasen skal bli lettere for ungdom. Vi tenker veldig mye på å fokusere på det samme som ungdom tenker på til hverdags, som klimapolitikken.

- Hva skal dere gjøre for å forbedre dere?

- Det jeg synes vi kan bli bedre på her i SV er å få fram den gode politikken, blant annet arbeide med fred i verden, som ungdom er veldig opptatt av. Vi må også bli flinkere på å fremme at i vårt parti får ungdom være med å bestemme.

Resultatene sammenlignet med skolevalget 2007:
Arbeiderpartiet 27,5 % (+6,1)
Fremskrittspartiet 26,8 % (+5,7)
Høyre 19 % (+1,5)
Venstre 9,8 % (+4,8)
Rød 5,2 % (-1,4 %)
Senterpartiet 4,4 % (-2,6)
Sosialistisk Venstreparti 3,3 % (-7,6)

Undersøkelsen er gjennomført på Norges største community for unge, Biip.no og Norges største ungdomsmagasin, Yeye, i perioden 11.februar til 11.mars. 801 personer har svart på undersøkelsen.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg