Gå til sidens hovedinnhold

Unibuss-sjefen har fått sparken

Etter korrupsjonsskandalen.

Unibuss melder at administrerende direktør Helge Leite må gå på dagen.

Fra Unibuss’ side er det gjennomført formelle drøftelser med Leite i henhold til arbeidsmiljøloven. Samtalene har foregått på en konstruktiv måte, ifølge meldingen.

Bakgrunnen for avskjeden er de forholdene som denne høsten er avdekket i Unibuss. Unibuss har selv gjort funnene som har ledet frem til siktelser og pågripelser av tre ansatte i selskapet. Øystein Svendsen ble 13. oktober konstituert som ny administrerende direktør i selskapet.

Oppstod i september
Saken kom fram i midten av september da én ansatt i Unibuss ble siktet. Et par dager senere ble ytterligere to ansatte pågrepet og siktet for korrupsjon.

Unibuss AS (tidligere AS Sporveisbussene) er et busskonsern i Oslo, 100 prosent eid av Kollektivtransportproduksjon AS (KTP).

KTP er igjen heleid av Oslo kommune. Unibuss-konsernet driver rutebussvirksomhet i Oslo, Akershus og Vestfold. Det har i tillegg datterselskaper innen tur- og ekspressbussvirksomhet.

Det var Unibuss selv, som varslet politiet om den mulige korrupsjonssaken i september.

- Bakgrunnen for at styrelederen i Unibuss gikk til politiet, er resultater av interne undersøkelser gjennomført i kjølvannet av tips om en omfattende korrupsjonssak i Tyskland, hvor MAN-konsernet er involvert. I forbindelse med disse undersøkelsene fikk Unibuss opplyst at en nåværende ansatt i Unibuss/daværende Sporveisbussene skal ha mottatt betydelige pengebeløp fra bussprodusenten MAN i forbindelse med innkjøp av busser i perioden 2002-2006, opplyste selskapet den gang.

I ettertid har altså flere personer blitt mistenkt og pågrepet for å være involvert i saken.

Gjelder 58 busser
MAN produserer rutebusser og saken som nå er under etterforskning har oppstått som følge av en større korrupsjonssak i Tyskland der selskapet MAN SE har vedtatt en bot på omtrent 1,2 milliarder kroner.

En av de domfelte personene har i den tyske dommen gitt opplysninger om at hans korrupte handlinger også har vært rettet mot et kommunalt transportselskap i Oslo.

Korrupsjonen det skal det være snakk om gjelder 58 busser, som ble kjøpt inn av Sporveisbussene (nå Unibuss) for over 106 millioner, fra 2003 til 2005.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken