HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=xrHJiDjfTktiSVNmYRAGhJnL9xZyik2VyCxK62MdLErVY_17xpqIrw4XKHdvSjH-F56bKomL4URy6FGTDUr25lIJRgcjkaIZ&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

(SIDE2): Den 22.desember vises «Ylvis- UNICEF Spesial» på TV Norge der Ylvis-brødrene sammen med UNICEF ønsker å mobilisere flest mulig til kamp for en bedre verden.

I sendingen får seerne blant annet bli med UNICEF og programleder Vibeke Klemetsen til Nigeria hvor store deler av befolkningen nord-øst i landet blir terrorisert av Boko Haram.

Også de som bor i grenseområdene i Niger, Kamerun og Tsjad har fått merke Boko Haram i større og større grad.

Akkurat nå er det 1,1 millioner barn som er på flukt i eget land på grunn av Boko Haram, i tillegg er det mange som har flyktet til nabolandene.

- Hjerteskjærende

UNICEF tok med seg Vibeke til Maiduguri som ligger nord-øst i Nigeria. Der er det et tjuetalls leire for internt fordrevne. De besøkte to leirer og den ene leiren heter Dalori hvor det bor 22.000 mennesker. Alle som er i denne leiren har det til felles at de har flyktet fra Boko Haram.

Til Side2 sier Vibeke Klemetsen at turen til Nigeria har vært en av de tøffeste hun har vært med på.

- Det å møte disse jentene og høre deres historier var helt hjerteskjærende. Jeg har faktisk hatt litt vanskeligheter med å bearbeide denne turen.

UNICEF-fadderen forteller at det som gjorde sterkest inntrykk var intervjuet med tenåringsjenta på femten år som forteller om hvordan hun ble kidnappet og mishandlet av terror-organisasjonen.

- De hadde makt til å gjøre hva de ville med oss, forteller femtenåringen i videoklippet som vises under TV-sendingen den 22.desember.

- De tvang oss alltid til å ha sex med dem. De hadde våpen med seg, så vi hadde ikke noe valg. Vi måtte adlyde dem, fortsetter hun.

- Jeg var livredd

- En ting er å lese om det i mediene, men det er noe helt annet å sitte ansikt til ansikt å høre hennes historie. Jenta brøt totalt sammen da hun fortalte om hva hun hadde opplevd, noe som førte til at jeg selv knakk sammen og jeg holdt nesten på å måtte avbryte hele intervjuet, sier Vibeke Klemetsen til Side2.

Trebarnsmoren forteller at de som bor i Nigeria opplever terror hver eneste dag og at man aldri vet når det neste bombeangrepet kommer, noe hun selv fikk kjenne på kroppen da hun besøkte landet.

Under besøket var det en ettermiddag et Boko Haram-angrep.

- Vi var heldigvis på trygg avstand, men nå forstår jeg bedre hvordan innbyggerne har det, sier Klemetsen.

Samme natt var det et forferdelig uvær med med voldsomt tordenvær og regn.

- Dette smalt godt og jeg våknet midt på natta og var livredd!

UNICEF-fadderen understreker likevel at hun er veldig glad og takknemlig for å ha fått muligheten til å være med til Nigeria for å se arbeidet organisasjonen gjør.

- Barn over hele verden har rett på beskyttelse. I Nigeria er 1,1 millioner barn på flukt og de lever i en konstant frykt! sier hun.

- Det er viktig for meg å se hva UNICEF gjør helt konkret og ikke minst se at det arbeidet de gjør fungerer. Støtter man UNICEF så støtter man også disse barna som lever i disse leirene, barn som har blitt utsatt for grove seksuelle overgrep og som trenger hjelp.

Sendingen med Ylvis og UNICEF ser du tirsdag 22.desember klokken 20.30 på TV Norge.