Gå til sidens hovedinnhold

- Unngå dollar for enhver pris

Legende slakter den amerikanske valutaen.

Investorlegenden Jim Rogers advarer kraftig mot posisjoner i dollar.

NA24 - din næringslivsavis

- Unngå dollar for enhver pris, var den 65 år gamle multimilliardærens åpningsord under åpningen av en investeringsklubb i Shanghai denne mandagen.

Rogers fikk gurustatus da han klarte å forutse råvareboomet. Han begynte å få ståltro på råvarer på slutten av 90-tallet, og fra 2001 har prisene altså gått kun en vei – opp.

Kvittet seg med alt
Legenden følger tydelig dollaranbefalingen selv. Etter å ha solgt sitt amerikanske hus i 2006 flyttet han til Singapore, og i

oktober 2007 uttalte han at han kom til å kvitte seg med alle eiendeler knyttet til den amerikanske valutaen.

Han har altså vært negativ til dollaren lenge, men sist gang han var ute i media så han mulighet for en kortsiktig rekyl. Denne mener han nå har passert.

En svekket storhet
Denne mandagen svekker den amerikanske valutaen seg 0,16 prosent mot euro, 0,24 prosent mot kroner, og handles for 5,05 kroner.

For året som helhet har dollaren svekket seg 7,6 prosent mot euro, 5,1 prosent mot yen og 6,7 prosent mot kronen.

Dollar har svært lenge vært verdenseneren innen valuta, og selv om den fortsatt er på topp hva gjelder utbredelse og bruk er det mange sentralbanker som har gått i tenkeboksen. Euro har blitt et stadig mer populært substitutt til den grønne seddelen.

Rentekutt
Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, må ta sin del av skylden for denne svekkelsen. Sentralbanksjef Ben Bernankes har kuttet styringsrenten kraftig siden årsskiftet, fra 4,25 til 2 prosent, og har ikke gitt sterke indikasjoner om fremtidige rentehopp.

De kraftige rentekut

tene begynte 18. september i fjor med et kutt på 0,5 prosentpoeng fra 5,25 til 4,75, det var da første gang renten var kuttet siden 2003. Problemene i det amerikanske bolig- og kredittmarkedet var den utløsende faktoren.

- Gale Bernanke
Rogers er ikke imponert over Bernankes håndtering av utfordringene i økonomien.

- Mannen er gal. Dollaren kollapser, råvarer går gjennom taket, noe som betyr at inflasjonen går gjennom taket. Disse folkene leder oss mot fryktelige problemer lengre frem, kommenterte han tidligere i år i et intervju.

- Sats på råvarer
Rogers anbefaler investorer å heller investere i råvarer. Han er fortsatt like sterk i troen etter alle disse årene med oppgang.

- De beste investeringene i 2008 er råvarer og naturressurser, påstår Guruen.

Han tror ikke vi har sett toppen verken når det gjelder olje og metaller, eller matvarer som ris og hvete.

- Prisen på landbruksvarer kan gå mye høyere det kommende tiåret. Vi har mangel på alt, inkludert frø, forteller han.

- Råvareboble
Rogers er en gammel investorpartner av den verdenskjente spekulanten George Soros. Sammen startet de berømte hedgefondet Quantum.

Soros har også uttalt at han tror på høyere råvarepriser, men mener prisoppgangen er en boble.

- Det er en råvarerboble som fortsatt er i voksefasen, uttalte Soros på en tilstelning sponset av Senteret for Europastudier i Brussel, i april i år.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken