Gå til sidens hovedinnhold

- Unngå Honda Fitta

Designere og reklamefolk gjør ofte en for dårlig jobb med å kvalitetssikre varemerker de kommer frem til for sine kunder, mener advokat Tom Tysbo. Det kan bli en dyr erfaring.

Norske bedrifter legger årlig milliardbeløp i å bygge opp sine merkevarer, men reklamebransjen gjør ofte ikke en bra nok jobb.

- Reklamefolk og designere skaper nye produkter og tjenestenavn for sine kunder, men de har ikke noe særlig fokus på den rettslige siden. De er for dårlige til å kvalitetssikre det de gjør for sine kunder, sier advokat Tom Tysbo i patentbyrået Onsagers AS til Propaganda.

- Det finnes mange eksempler på at reklamefolk eller designere utarbeider navn som rettslig og språklig sett er helt katastrofale, sier han og viser blant annet til da en av deres kunder, Honda, skulle lansere Honda Jazz i Norge.

Den japanske bilprodusenten Hondas modell Jazz, skulle egentlig hete Honda Fitta (Honda Fitta er liten utenpå, men stor når man kommer inn, var slagordet), helt til Hondas japanske ledelse ble klar over ordets nordiske betydning.

- Vi utførte en forundersøkelse på dette varemerket med sikte på en registrering i Norge, og gjorde Honda oppmerksom på betydningen av ordet, sier Tysbo.

Men eksemplene er flere. Chevrolet lanserte en bil med navn Nova, som på spansk betyr "fungerer ikke" når det uttales No Va, mens Mitsubichi Pajero heter Montero i Argentina, da Pajero ganske enkelt betyr "onanist" i Argentina. Ford fikk problemer med Pinto i Brasil, som betyr liten tiss.

- Det er viktig å være sikre på at man ikke tråkker noen på tærne ved å utvikle et navn som passer dårlig på andre språk.

Men det er ikke bare det språklige som kan gå galt. Tysbo mener mange gjør en for dårlig jobb når de skal kvalitetssikre det juridiske.

- Kunder betaler for å få et navn som de er alene om og kan få en juridisk beskyttet enerett til. Man skal være forsiktig med å lage navn som kommer i konflikt med allerede eksisterende rettigheter i markeder man ønsker å etablere seg i, sier Tysbo videre.

- Gjør man ikke bra nok forarbeid kan varemerket ikke bare være verdiløst, men medføre et erstatningsansvar for inngrep andres rettigheter. Dette kan bli en dyr erfaring. Finner man ikke et navn som er juridisk holdbart, bør man bare holde seg unna, avslutter han.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar