Gå til sidens hovedinnhold

- Unntakstilstand i boligmarkedet

Selv ikke i kriseårene fra 1988 til 1992 var boligmarkedet så ille som det er nå, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund. Les også: Spår nitrist boligmarked

OSLO SENTRUM (NA24): - Oktober og november var preget av unntakstilstand i boligmarkedet, var beskjeden fra Christian Dreyer, daglig leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) på dagens pressekonferanse der ny boligprisstatistikk ble lagt frem.

NA24 - din næringslivsavis

Desember var imidlertid litt bedre enn både fryktet og ventet. Prisfallet fra november til desember var på 1,1 prosent. Dette er en utflating fra tidligere i høst, men til tross for dette er fallet fra desember i 2007 til desember 2008 på knappe 9 prosent. Mesteparten av dette kom i løpet av noen hektiske måneder i høst.

Ekstraordinær situasjon
- Vi har vært vitne til en helt ekstraordinær situasjon i 2008, utdyper Finn Tveter, styreleder i NEF til NA24.

Tveter har vært med i bransjen lenge, men selv ikke krisen fra 1988 til 1992 kan måle seg mot det man så i markedet i høst.

- Det var dramatisk. Fallet fra 1988 til 1992 var dramatisk, men det var fordelt på flere år. I høst har vi sett et kraftig fall på veldig kort tid etter at finanskrisen begynte, sier Tveter videre.

Tilbake til 2006
De neste månedene vil bli avgjørende for hvordan markedet utvikler seg videre. Bankene har strammet inn på utlånspraksisen, noe som er med på å strupe markedet, mener NEF.

- Vi må nå tilbake til sommeren 2006 for å se lignende priser, sier Tveter.

- I tillegg er antall usolgte boliger høyere enn det bruker å være, og vi vil ikke få et normalt marked før vi ser en nedgang her, fortsetter han.

Kan bli verre
Mye av prisnedgangen vi spår for 2009 er allerede tatt ut i og med at prisene nå ligger på et lavt nivå. Likevel tror Eiendomsmeglerforetakenes Forening at det kan bli en tøffere vinter enn antatt.

- De tre første månedene blir avgjørende. I beste fall forventes en samlet nedgang på 7 til 10 prosent, men det kan gå langt verre. Dersom markedet ikke begynner å virke kan fallet godt bli 15-20 prosent i 2009, skriver forbundet i en pressemelding.

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021

Kommentarer til denne saken