Gå til sidens hovedinnhold

- Unødvendig reform

Statistisk Sentralbyrå avslører den 16.5 at hele den gigantiske pensjonsreformen er unødvendig.

Av Jo Skårderud – 23, tillitsvalgt i Fagforbundet og talsperson i Ungdom for AFP

Da et bredt flertall på Stortinget vedtok hovedlinjene i pensjonsreformen la de til grunn at oljeprisen skulle ligge på rundt 25 dollar fatet. I dag ser vi at oljeprisen dag for dag setter nye rekorder og vi får ca 130 dollar fatet for oljen. Utregningene fra SSB er ikke gjort ut ifra prisene vi får i dagens turbulente marked, men på den veldig edrulige antagelsen at vi også i fremtiden vil kunne få i hvert fall 50 dollar fatet for oljen vår. Vi må selvfølgelig ta høyde for endringer i dollarkursen og andre økonomiske faktorer, men selv da virker budskapet fra SSB glassklart - Pensjonsreformen trengs ikke!

Frem mot 2050 skal pensjonsreformen spare inn drøye 300 milliarder kroner. Disse pengene skal hentes rett fra norske arbeidstageres lommer, og er den største økonomiske reformen i Norge siden innføringen av Folketrygden i 1967. Hovedargumentet for reformen har hele tiden vært at vi ikke har noe annet valg enn å gjennomføre denne reformen. Skal velferdsstaten bestå, skal fremtidige generasjoner få pensjon, så MÅ vi ha denne reformen. Dette er jo et nesten uslåelig argument, du skal være en skikkelig kjiping for å nekte barnebarna dine pensjon, men så viser det seg at argumentet mangler rot i virkligheten. Det ble ramaskrik da norske kommuner hadde latt seg bli lurt for noen hundretalls millioner av dresskledde selgere i Terra, det burde bli et enda høyere ramaskrik når dresskledde politikere stikker av med hundretalls milliarder(!) fra folks pensjoner.

På tross av tallene fra SSB mener flere at «vi gjør lurt i å beholde pensjonsreformen.» 300 milliarder kan jo kommer godt med når vi skal møte fremtidens mange utfordringer. Jeg mener ikke at det er akseptabelt at man inndrar milliarder på milliarder av folks pensjoner fordi det kan vise seg å være lurt i en fjern framtid. Pensjonsreformen har blitt trukket ned over hodene på folk på falske premisser og burde stanses øyeblikkelig.

Det disse synserne tilsynelatende ikke tar inn over seg er at pensjonsreformen ikke bare handler om å spare inn 300 milliarder, det flytter pensjonssystemet i en markert usosial retning. Pensjonsreformen bærer preg av å få pensjonssystemet til å ligne et forsikringsselskap. Dess mer du putter inn, dess mer får du ut. Dess friskere du er og jo lenger du kan jobbe, pluss på kontoen, er du syk eller har et slitsomt yrke straffes du økonomisk. Allerede nå har vi tall som viser at kvinner, spesielt de som har jobbet deltid, vil rammes hardere enn menn.

Pensjonsreformen handler ikke om å ta litt fra alle, men om å ta mye fra de slitne og lavtlønte og belønne de friske og privilegerte . Vi gjør slettes ikke «lurt i å beholde pensjonsreformen,» vi gjør lurt i å bruke tallene fra SSB til å mane til omkamp mot pensjonsreformen.

Her finner du flere debatter!

SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET!

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker

Kommentarer til denne saken