Gå til sidens hovedinnhold

Upåvirket av renteoppgangen

Tre av fire nordmenn med boliglån sier de ikke har merket noe til renteøkningene det siste året. Merker du den?

Da Norges Bank satte opp renten med 0,25 prosentpoeng på rentemøtet 15. mars var det niende gang siden juli 2005. Totalt har rentet blitt hevet med 2,25 prosentpoeng og ligger nå på 4 prosent.

Likevel mener 85 prosent at de fortsatt vil tåle ytterligere renteøkninger opptil tre prosentpoeng utover dagens rentenivå. Det viser en undersøkelse Norstat har gjort for SpareBank1.

Har ikke merket noe
På spørsmål om hvordan renteøkningene det siste året har påvirket privatøkonomien, svarer 75 prosent av de med boliglån at de ikke har merket noe. 20 prosent har fått litt dårligere økonomi, mens 3 prosent har fått merkbart dårligere økonomi.

85 prosent av låntakerne sier de tåler minst inntil 3 prosent høyere rente enn dagens rentenivå. 4 prosent tåler ingen renteøkning i det hele tatt.

Noen sliter
Men noen sliter allerede på dagens rentenivå. Unge, enslige og særlig de med lave inntekter begynner å merke rentepresset. 10 prosent av de under 30 år med boliglån sier de ikke tåler en renteøkning. Andelen er like stor for enslige. I husholdninger med inntekt under 300.000 kroner, sier 16 prosent at de ikke tåler høyere renter.

Det som kjennetegner denne gruppen er de ofte har kjøpt sin første bolig uten særlig egenkapital. Med studielån på toppen og en relativt lav inntekt rammes de hardere enn de flest av renteøkningene.

Reklame

Kurs i dag: Disse boblene og vinene passer perfekt til 17. mai

Kommentarer til denne saken