Gå til sidens hovedinnhold

- Ytringsfriheten betyr ikke at du kan oppføre deg som en drittsekk på nett

(Hadeland)

Vi er ganske heldige som bor i et land hvor man kan ha individuelle meninger og oppfatninger av samfunnet. Det er viktig for samfunnet at alle kan ha den friheten, så meninger og debatter ikke blir ensidige. Men hvor skal grensen gå? Hets og sjikanering er dessverre noe som svært mange kommer til å oppleve på nett, uansett hvem du er.

Tingen med ytringsfrihet er at den ikke gir deg en klar bane til å håne andre mennesker på nett, men den gir deg retten til informasjonsfrihet uansett hvilke medium du bruker, og da også uten innblanding fra myndighetene. Derfor er det i det tynneste laget å dra fram ytringsfriheten som en unnskyldning for å håne andre, ansikt til ansikt eller på nett.

Ytringsfriheten blir da nærmest misbrukt av disse personene som bruker den til å fremme hatefulle kommentarer om andre, om de enten går til personangrep eller angriper en hel gruppe med mennesker.

Noe disse personene kanskje ikke tenker over er at de som er på andre siden av skjermen, de som leser de hatefulle kommentarene de sprer, er også levende, pustende mennesker av kjøtt og blod.

Anonym ryktespredning og hets er noe som uheldigvis preger en altfor stor gruppe med ungdommer. Det har blitt lett for barn og unge å sende anonyme trusler, stygge kommentarer og hetse andre ungdommer på diverse apper og nettsider.

Men til dere som sender anonym hets, om dere så er ungdom eller godt voksne; drapstrusler og nedverdigende ord er straffbart. Det er fullt mulig å finne ut identiteten til de som mobber anonymt, og mobbing på nett kan straffes.

Det følger konsekvenser om du hetser andre. Og da gjør det pent lite å bruke ytringsfriheten som et skjold for å spytte ut stygge utsagn om andre mennesker. Eller enda kortere sagt; ytringsfriheten betyr ikke at du kan oppføre deg som en drittsekk på nett.

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet

Kommentarer til denne saken