Gå til sidens hovedinnhold

Urolige dager i vente

På tross av Ben Bernankes nødhjelp til aksjemarkedene, er det urolige dager i vente.

Den amerikanske sentralbanken ga aksjemarkedene en sårt tiltrengt vitamininnsprøyting da de kuttet de korte utlånsrentene i interbankmarkedet fredag ettermiddag, norsk tid. På begge sider av Atlanterhavet steg børsene, etter uker med nedgang.

NA24 - din næringslivsavis

Men investorenes glede kan bli kortvarig, skriver amerikanske medier søndag kveld. For frelsen kan vise seg å ende opp som en kort pause før det braker løs igjen.

Faren ikke over
- Det gjenopprettet tilliten, men faren er ikke over ennå, sier Bill Hoskins, analysesjef hos Mellon Capital Management i San Francisco til Reuters.

Ifølge Bloomberg News kommer det tall senere denne uken som bekrefter at fallet i det amerikanske eiendomsmarkedet ennå ikke er over. Det amerikanske handelsdepartementets årlige statistikk over nyhussalg vil etter alt å dømme falle til det laveste nivået siden 1997, Dårlig nytt for en økonomi som har slitt med et usikkert boligmarked de siste årene.

- Hvis man skal dømme etter tendenser i låneratene og byggebransjen, har ikke nyhussalget nådd bunnen ennå. Men produksjonen vil hjelpe til med å demme opp for noe av nedgangen i eiendomsbransjen, sier said Ryan Sweet, økonom hos Moodys Economy.com.

Opp og ned
For samtidig med en forventet nedgang i eiendomssalget forventer økonomer at en sentral produksjonsindeks vil peke oppover. Det kan gi markedet sårt tiltrengte positive nyheter, og amerikansk eksport viser positive tendenser, blant annet etter at Boeing nylig kunne fortelle om god flyeksport.

- Det er viktig å huske at inntjeningen er god. De underliggende tendensene er fortsatt veldig bra, sier Erik Bruce, økonom hos Nordea, til NA24.

Men det spørs hvor mye det vil hjelpe. Kun 90 minutter senere slippes boligindeksen fra Det amerikanske handelsdepartementet.

Aksjesjef Giri Cherukuri hos OakBrook Investments i Illinois sier til Reuters at vi uansett har urolige dager i vente.

Håper på ro
- Jeg tror vi kommer til å se mer av den samme usikkerheten. Folk prøver fortsatt å finne ut hvordan selskapene er utsatt, sier han og drar særlig frem finanssektoren som det store fokuset.

Få selskaper slipper resultater denne uken, og markedet vil derfor ikke få mye hjelp derfra.

- Etter fyrverkeriet i markedet sist uke, kan vi bare håpe at de vil roe seg litt til uken og vie litt oppmerksomhet til disse økonomiske indikatorene. De to nøkkelindikatorene vil tegne et noe ulikt bilde av økonomien, skriver Insight-økonomene Nigel Gault and Brian Bethune i sin ukentlige rapport, ifølge Marketwatch.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis