OSLO SENTRUM (Nettavisen): Vi har nettopp kommet inn på et dunkelt hotellrom sammen med en av grunnleggerne av et av Norges største piratnettverk, som på sin topp hadde 40.000 medlemmer. Vi er der sammen med Simon Valvik og hans team som snart er halvveis i innspillingen av den norske fildelingsdokumentaren Urospredere.

En normal fyr
Mannen i 20-årene fremstår som både oppegående, sympatisk og hyggelig, og er på ingen måte en svett narkoman slik platebransjen forsøker å fremstille piratene i sin «Piracy kills music»-kampanje.

Diskusjonen begynner umiddelbart å gå om i hvor stor grad han ønsker at hans identitet skal skjules i dokumentaren. Han har med seg solbriller, men regnet som høljer ned utenfor inspirer ikke til å bruke det.

Han regner med at de som har en interesse av å vite hvem han er, uansett sitter med den kunnskapen, og de går til slutt for en «halvsiluett»-løsning som sørger for at han i alle fall ikke blir gjenkjent av «gud og hvermann».

LES OGSÅ: Norges største pirat snakker ut

Alle nordmenn trenger et samlet nettverk der de kan sitte ned, snakke på norsk og skaffe norsk materiale og norsk kultur.

Ville lage et norsk miljø
Diskusjonen begynner så å gå rett over på oppstarten av piratnettverket.

- Jeg har vært med i mange fildelingsnettverk tidligere, men så gikk vi sammen fire stykker og lagde et nettverk sammen. Årsaken er at det ikke var noe skikkelig tilbud for norske fildelere. Alle nordmenn trenger et samlet nettverk der de kan sitte ned, snakke på norsk og skaffe norsk materiale og norsk kultur, sier han.

Det sosiale viktigst
Ifølge grunnleggeren handler nettverket minst like mye om det sosiale aspektet.

- I starten var det mye fokus på å lage en sosial setting med diskusjonsforum og IRC-kanal [chatterom] der folk ble kjent med hverandre. En blir kjent med hverandre på nett, og det synes jeg er en veldig, veldig fin ting. Det er rett og slett mange som er innom fildelingsnettverk bare for å snakke, dele politiske meninger og slike ting, sier han.

Og det sosiale skjer ikke bare gjennom nett.

En kommer ikke inn bare for å dele filer, men også for å bli kjent med nye mennesker. Det har blitt stiftet ekte vennskap i nettverket.

Vennskap, kjærester og graviditet
- Det sosiale med fildelingsnettverk er at man kan sette seg ned og prate med personene en blir kjent med. Det kan også skje i det virkelige liv. Det har skjedd sosiale happenings flere ganger. Det har vært treff med 10-30 personer, og en vet det kommer til å bli en hyggelig kveld fordi en vet at alle som sitter rundt bordet har en felles interesse. Når en felles interesse er etablert så kan en snakke om alt mulig. Vi har vært på kino, Peppe’s, bowlingtreff, forskjellige happenings, vi har sittet på rekke sammen på The Gathering og så videre, sier han.

- En kommer ikke inn bare for å dele filer, men også for å bli kjent med nye mennesker. Det har blitt stiftet ekte vennskap i nettverket, sier han helt oppriktig.

Og det er ikke nok med at det har blitt stiftet vennskap. Det har også blitt kjærestepar ut av deres sosiale treff, og den første «fildelingsbabyen» er også på vei – som en direkte konsekvens av at de startet opp nettverket.

(saken fortsetter under bildet)

Har andre prioriteringer
I dag er han ikke lenger en del av nettverket som har var med å starte.

- Det ble mindre og mindre aktivitet for min del, og etter hvert får man andre prioriteringer. Jeg følte at jeg var i ferd med å bli avhengig, og når jeg oppdaget at jeg kvelden før eksamen satt og svarte på private meldinger i nettverket fremfor å forberede meg og sove, da innså jeg at jeg måtte slutte, sier han.

Han hevder hardnakket at det ikke er frykt for antipiratene og politiet som er årsaken til at han trakk seg ut. Dette til tross for at mange norske pirater tok sin hatt og trakk seg ut av diverse nettverk i kjølvannet av OiNK-aksjonen i Storbritannia.

Jeg håper at norske pirater slutter med disse truslene. De må innse at det de driver med på papiret er ulovlig.

Freder antipiraten
I Norge er det advokat Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen som er den mest kjente antipiraten, og han fikk blant annet mye oppmerksomhet etter at han på vegne av musikkindustrien sendte ut brev til norske internettleverandører. I brevet ba ham selskapene videresende en ferdigskrevet tilståelse på fildeling, hvor de lovet å aldri gjøre noe slik igjen.

Denne saken satt ikke uventet sinnene i kok hos mange, og trusler skal være fremsatt mot advokaten.

- Tøndel er en slags nemesis for piratene. Men jeg blir irritert over alle som ber om at han skal dra til helvete. Dette med trusselbrev og trussel-e-post er noe jeg tar stor avstand fra. De må tenke på at dette bare er en jobb han gjør, og de må prøve å sette seg inn i en situasjon der du bare gjør jobben din og blir truet på livet av det. Det er ikke bra! Jeg håper at norske pirater slutter med disse truslene. De må innse at det de driver med på papiret er ulovlig, sier han.

Oppgitt over kampanje
Men selv om han freder antipiratene, er han ikke nødvendigvis veldig imponert over arbeidet de gjør.

- «Piracy kills music» var jo en interessant kampanje. Hele kampanjen var en stor vits. Deres illustrasjoner der de stempler en hel generasjon som noen svette, berusede, narkomane mennesker i trange og mørke blokke... Det var helbom! Det kunne blitt en bedre kampanje om de brukte mer tid på å være seriøse, fremfor å regelrett drite seg ut. Det var jo ingen i piratverdenen som lot seg imponere. Jeg tror heller de lot seg provosere og at kampanjen førte til mer nedlasting, mener den tidligere piratsjefen.

Liker du noe du hører eller ser, så støtt det ved å kjøpe det. Du vil jo helst at gode filmer skal produseres.

Ønsker ikke fri fildeling
Til å være en grunnlegger av et piratnettverk, er han forbausende lite prinsippfast. Han har ingen klare meninger om fildeling bør bli lovlig, og om hva som eventuelt bør være den riktige straffen.

- Det er det vanskeligste spørsmålet en kan stille seg. I en posisjon som jeg er i ville det jo være paradoksalt om jeg ikke mente at det skulle være lovlig. Men det er jo ikke til å komme unna at det vil kunne gå ut over noen. Hvis alle ble klar over at det ble lovlig med fildeling, så ville nok mange flere lastet ned, for det er jo lite som slår noe som er gratis og bra.

Egentlig ønsker han en situasjon som i dag der fildeling egentlig er ulovlig, men der det blir sett litt gjennom fingrene på. Bøter mener han kan være riktig vei å gå, så lenge en ikke havner inn i amerikanske tilstander med millionbøter.

Positive sider ved fildeling
Han mener likevel at fildeling på ingen måter bare har negative sider. Han mener det er en glimrende måte å oppdage nye artister på, og mener selv han har funnet flere artister gjennom sin fildeling.

- Men liker du noe du hører eller ser, så støtt det ved å kjøpe det. Du vil jo helst at gode filmer skal produseres, sier han.

Skal ikke tjene penger
Han påpeker i samme åndedrag at han er stor motstander av fildelingsnettverks der det handler om å tjene penger.

- Det koster en del å drive et fildelingsnettverk, men de eneste pengene en skal ha inn er det en trenger for å dekke servertrafikk. Donering er måten nettverkene tjener penger på i 19 av 20 tilfeller. Det går rykter i miljøet om at enkelte tjener penger til både datautstyr og bilder på grunn av fildelingen, men det synes jeg blir veldig feil. Det eneste som er akseptabelt er å ha litt penger på bok hvis en må flytte serverne veldig fort, men ikke noe skal gå i egen lomme, sier han bestemt.

- Det er ikke mye penger på konto. Jeg er fattig som faen. Og det kan du skrive. Jeg har ikke tjent noe på nettverket, avslutter han.