(SIDE2): Ikke bare smaker krydderplanter godt, men de inneholder også antioksidanter, vitaminer og mineraler som er med på å styrke immunforsvaret.

Helseeffekter

Ifølge Helsedirektoratet får nordmenn i seg dobbelt så mye salt som anbefalingene. Norske helsemyndigheter anbefaler at saltinntaket begrenses til maks fem gram per dag.

Bearbeidede matprodukter og ferdigmat bidrar med 70-80 prosent av saltinntaket, men i tillegg til å minske inntaket av ferdigprodukter så finnes det flere gode løsninger for å redusere saltforbruket.

Frukt.no tipser blant annet om å bruke andre smakstilsetninger, som for eksempel krydder og urter.

Motiverer til sunn matlaging

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt har friske krydderurter i mange tusen år vært en viktig del av folks hverdagsliv - brukt både i matlaging og som medisin.

I tillegg er de fargerike krydderplantene og urtene med på å gi maten et løft, både smaksmessig og utseendemessig.

Ernæringsfysiolog Tina Hamelten har tidligere uttalt til Side2 at urter er noe av det beste du kan spise for kroppen.

- Man trenger ikke mye, og litt og ofte er bedre enn mye og sjelden. Det motiverer meg mer å lage mat når jeg vet at maten har en effekt, sa ernæringsfysiologen.

Ifølge Hamelten er urter noe av det beste man kan spise for kroppen. I tillegg til at krydderurtene gir ekstra smak på matrettene, har de også helsefremmende effekt, blant annet til å forebygge og lindre sykdommer og plager.

Les mer: - Folk aner ikke hva de går glipp av

Prøv disse krydderurtene i matlagingen:

Basilikum
Basilikum har en karakteristisk smak og aroma. Den kan oppleves både søtlig og kraftig i smaken. Tomater passer meget godt til denne krydderplanten, men den passer også til lyst kjøtt som kylling og kalv, samt i pastaretter, salater, supper og grønnsakretter. Basilikum er rik på folat, vitamin C og vitamin K. I tillegg er denne flotte urten en god kilde til vitamin A i form av betakaroten, magnesium og jern.

Sitronmelisse
Sitronmelisse kan brukes i alt man ønsker en sitronsmak på, men bladene bør ikke kokes med i maten for lenge. I stedet tilsetter du disse rett før servering. Sitronmelisse passer bra i for eksempel salater, sammen med frukt eller i drikker, supper og sauser. Krydderplanten brukes også ofte som dekorasjon på matfatet eller kaken.

Gressløk
Dette er en smaksrik urt som er mye brukt i Norge. For mange er gressløk en selvfølge til eggeretter, men krydderurten har en mild løksmak som med fordel kan brukes i retter hvor du ønsker en anelse løksmak, eller i retter hvor det ikke er egnet med større løkbiter. Gressløk gir deg blant annet kostfiber, folat, vitamin C og vitamin E.

Dill
Dill er et «must» til mange fiske- og skalldyrretter. Det er populært til blant annet gravlaks og kreps, men også til potetretter og salater. Dill gir deg kostfiber, vitamin A, vitamin C, kalsium, folat og jern.

Mynte
Dette er en kjent urt som er brukt mye i både matlagingen og som medisin. Planten har en kraftig duft og smakt, med friskt innslag av peppermynte. Mynte brukes ofte i desserter, men den passer også godt til kylling, svin, kalv og lam. Mynte er også utmerket ingrediens i smoothies! Ifølge Bama er mynte rik på blant annet kostfiber, vitamin A, vitamin C og folat.

Estragon
Estragon har en litt bitter smak som passer godt i sauser og supper. Mange synes også det smaker godt som krydder til stekt kjøtt eller fisk. Estragon gir deg blant annet vitamin A og vitamin C.

Koriander
Krydderurten koriander er svært populær og blir ofte brukt i indisk mat. Koriander inngår dessuten i mange curryblandinger. Smaken er søt og litt bitter, og blad fra koriander brukes til å strø over supper og salater. Korianderfrø brukes blant annet som brødkrydder, i ris- og grønnsakretter, kaker og desserter. Denne krydderplanten er rik på vitamin C, vitamin E og folat.

Oregano
Oregano er et kjent pizzakrydder for de fleste, men krydderplanten passer også godt til pastaretter, salater og til grillet kjøtt. I kokte retter bør oregano tilsettes straks før servering, da koking ødelegger smaksemnene. Oregano har blant annet et godt innhold av vitamin E.

Persille
Både bladpersille og kruspersille er kjente krydderurter her i Norden. Persille brukes ofte som pynt, men den passer også fint som smakssetter slik som andre urter. Prøv den for eksempel i sauser, marinader og wok. Persille inneholder kostfiber, vitamin A, folat, vitamin C, jern og kalium. I tillegg er den en god kilde til vitamin E og kalsium.

Salvie
Krydderplanten Salvie har en bitter, aromatisk og en veldig dominerende smak, og bør av den grunn brukes med forsiktighet. Salvie kan brukes sammen med mange andre krydderurter, som persille, mynte, merian, oregano og basilikum. Til fet fisk brukes salvie ofte sammen med timian og til svinekjøtt sammen med rosmarin. Salvie inneholder blant annet vitamin C, vitamin A, folat og kostfiber.

Rosmarin
Rosmarin passer bra til vilt og fete kjøtt- og fiskeretter. For mange er den favorittkrydderet til lammekjøtt. Rosmarin gir en søt, litt bitter smak som minner litt om kamfer. Smaken er veldig gjennomtrengende og man bør krydre med varsomhet. Rosmarin er rik på kostfiber, vitamin C og folat, samt mineralene kalsium, magnesium og jern.

Timian
Timian brukes blant annet til kylling, kjøtt og retter med ost. Krydderplanten brukes også i supper og potetretter. I likhet med salvie og rosmarin har også timian en gjennomtrengende smak, så bruk den med forsiktighet. Denne krydderurten er svært rik på kostfiber i tillegg gir den deg vitamin C, jern og kalsium.