Gå til sidens hovedinnhold

USA klarte pluss

Wall Street vaket rundt null, men endte i pluss.

Børsene i USA begynte svakt fredag 1. mai, men de ledende indeksene snudde opp midtveis i fredagshandelen.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Etter å ha bikket utfor nok en gang, endte USA-børsene til slutt i pluss ved stengetid. Dow Jones er opp 0,54 prosent til 8.212,41 poeng. S&P 500 stiger med samme prosentandel, og ender på 877,52 poeng fredag. Teknologitunge Nasdag ender opp 0,11 prosent til 1.719,20 poeng.

Nye makrotall
Ny statistikk som viser at fallet for amerikansk industri er i ferd med å bremse opp kom. Tallene viste også at forbrukernes tro på fremtiden var bedre enn analytikerne på forhånd hadde ventet.

Tendensen fredag var gevinstssikring på børsene, men tallene ga håp for videre oppgang.

Man kan imidlertid kalle børsdagen fredag for rolig.

Stresstest neste uke
Det er stille før stormen.

For det er i neste uke det skjer. Da blir nemlig resultatene fra den såkalte stresstesten av bankene lagt frem.

Nå er det klart at stresstestene blir offentliggjort torsdag 7. mai. Det melder blant annet AP. Opprinnelig skulle resultatene legges frem allerede mandag 4. mai.

Og mange banker har grunn til å frykte det verste.

Flere banker har lenge forsøkt å stanse eller utsette offentliggjøringen av testen. Stresstestene vil vise hvordan hver enkelt bank vil komme til å tåle et utvalg scenarioer i den amerikanske økonomien.

Mange amerikanske medier hevder at enkelte banker vil bli avslørt som svært sårbare. Det vil i så fall kunne føre til at aksjekursene stuper i bakken i det resultatet blir lagt frem.

Da kan det fort ende slik at det kun er amerikanske myndigheter som kan redde dem.

ISM bedre enn ventet
Men fredag ser det imidlertid greit ut på USA-børsene, etter at ISM (Institute for Supply Management) for april viste det høyeste nivået siden september i fjor. Det var da krisen slo inn for fullt.

Ifølge MarketWatch viste ISM 40,1 poeng. Det indikerer at bedriftene fremdeles rapporterer om nedgang. Desto lavere under 50 poeng, desto verre står det til. Det var ventet en avlesning på 39,1 poeng.

Forbrukernes tro på fremtiden bedret seg også i april.

Oljeprisen stiger
Oljeprisen stiger med fire prosent på Nymex fredag.

Det er ifølge Bloomberg amerikanernes fremtidstro og den svake dollarkursen som bidrar til oppgangen på råvarebørsen i New York.

Da gulvhandelen stengte, kostet et fat olje 53,20 dollar, opp 2,08 dollar, eller 4,07 prosent. I løpet av dagen var oljeprisen oppe i 53,65 dollar.

Dagens nøkkeltall
Dow Jones: +0,54 % til 8.212,41
S&P 500: +0,54 % til 877,52
Nasdag: +0,11 % til 1.719,20

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken