Gå til sidens hovedinnhold

USA legaliserer spam

CAN-SPAM, USAs nye lov mot spam, er i praksis en legalisering som vil øke trengselen i e-innkurvene.

Lørdag vedtok Representantenes hus med 392 mot 5 stemmer en føderal lov mot spam. Loven, "Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act", forkortet CAN-SPAM, ble vedtatt enstemmig (97 mot 0) i Senatet 22. oktober. President G. W. Bush har sagt han vil skrive under. I så fall vil loven gjelde fra nyttår, skriver vår søsterpublikasjon digi.no.

Loven forbyr ikke spam. I stedet etablerer den betingelser for lovlig masseutsending av e-post, altså en legalisering. Den forbyr falske eller villedende opphavadresser, med strafferamme inntil tre års fengsel. Den forbyr villedende emnefelt. Den forbyr tapping av e-postadresser fra nettsteder og bruk av e-postadresser man bare gjetter seg til gjennom kombinasjoner av kjente fornavn og utbredte domener. Den forbyr masseutsendelser av "seksuelt orientert materiale" med mindre det er forsynt med et merke som konkurransemyndigheten FTC (Federal Trade Commission) skal etablere. Strafferammen for denne bestemmelsen er fem års fengsel og bøter opptil 250.000 dollar.

Loven pålegger all masseutsendt e-post en gyldig returadresse, eller en lenke til et skjema der man kan kreve seg fjernet fra distribusjonslisten. Det må framgå tydelig av meldingen at det dreier seg om reklame, og den må inneholde en gyldig postadresse i USA.

CAN-SPAM åpner for at FTC kan etablere et føderalt register over e-postbrukere som ikke ønsker å motta noen form for spam. Det er ikke klart om FTC faktisk vil gjøre dette.

Les resten av saken hos digi.no

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken