Gå til sidens hovedinnhold

USA peker opp

Rundjulte børser ser ut til å riste av seg nederlagene.

Børsåpningen kommer godt med for investorene på Wall Street. De tre toneangivende indeksene klatrer alle fra start.

NA24 - din næringslivsavis

Den kjente industriindeksen Dow Jones Industrial løftes 0,31 prosent til 12.840,41 poeng. Nasdaq-indeksen stiger 0,31 prosent til 2.512,50 poeng. Aksjene på den brede S&P 500-indeksen klatrer 0,40 prosent til 1.417,31 poeng.

Fredag sørget elendig arbeidsmarkedstall for et voldsomt børsras på Wall Street. Nasdaq-indeksen falt nærmere 3,8 prosent og endte uken ned over seks prosent. Dow Jones falt nesten to prosent fredag og endte ned 4,3 prosent uken sett under ett. Det var tilsvarende nedgang fra den brede S&P 500-indeksen. Dermed ble innledningen til børsåret 2008 et av de svakeste i historien.

Ledigheten økte til 5 prosent i desember samtidig som jobbveksten var langt under forventningene. Dermed øker usikkerheten knyttet til utviklingen til veksttakten i den amerikanske økonomien. Arbeidsmarkedet har vært lyspunktet i tunge sinn ettersom boligmarkedet og den påfølgende kredittkrisen har skapt store bekymringer blant investorene.

Spekulasjoner om at den amerikanske sentralbanken kommer til å senke renten ved neste rentemøtet i slutten av januar gir oppgang på Wall Street. En rentenedgang er virkemiddelet mange økonomer ønsker seg for å redusere virkningen av problemene USA stor foran.

Fallende oljepris blir også tatt godt i mot i markedet. Den amerikanske lettoljen WTI faller 1,33 prosent til 96,61 dollar fatet ved råvarebørsen i New York. I forrige uke passerte de samme kontraktene 100 dollar fatet for første gang i historien.

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat