Gå til sidens hovedinnhold

USA rett til topps

Festen i USA er i gang.

Industriindeksen Dow Jones stiger 0,23 prosent til 13.671,38 poeng og stiger med det rett til ny rekord. Det gjør også aksjene på den brede S&P 500-indeksen som klatrer 0,32 prosent til 1.535,16 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Teknologitunge Nasdaq løftes 0,52 prosent til 2.605,98 poeng og er på det høyeste nivået siden IT-boblen sprakk.

Wachovia kjøper meglerhuset A.G. Edwards for 6,8 milliarder dollar og utvider med det den nasjonale rekkevidden og blir dermed det nest største meglerhuset innenfor privatmarkedet i USA.

Morgan Stanley har også åpnet sjekkheftet. Den store meglerkjempen har kjøpt det australske eiendomsselskapet Investa Property Group for 3,9 milliarder dollar.

Innkjøpssjefenes forventningsindeks i Chicago kom inn langt sterkere enn forventningene. Indeksen var i mai på 61,7, mens økonomene ventet 54 poeng, viser tall fra Bloomberg News.

Den økonomiske veksten i USA roet ned tempoet i første kvartal. Bruttonasjonalproduktet økte med 0,6 prosent i løpet av året tre første måneder, viser de foreløpig reviderte tallene. Opprinnelig melde de amerikanske myndighetene en vekst på 1,3 prosent i første kvartal.

- Det er et forfordelig tall, men er bare en revisjon og det er en følelse av dette bare viser noe som hendte i tidligere, sjeføkonom Peter Cardillo i Avalon Partners ifølge Marketwatch.

Nedbremsingen er det største på fire år. Økonomene ventet at den økonomiske veksten i BNP ville ligge på 0,8 prosent i første kvartal.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsleding falt i forrige uke til 310.000. Dette var helt på linje med hva markedet hadde ventet, viser estimater fra Bloomberg News.

I sum økte selskapenes overskudd med syv prosent i første kvartal, det viser tall en byrå for økonomisk analyse. Dette viser at selskapene viser sunnhetstegn i en økonomi som på papiret sliter.

Yahoo! har blitt oppgradert til overvekt fra nøytral av meglerhuset J.P. Morgan. Oppgraderingen kommer etter at selskapets teknologidirektør har gått av.

Onsdag meldte IBM at de reduserer arbeidsstokken ytterligere. Torsdag følger Motorola opp. Verdens nest største mobilprodusent skal i henhold til BBC kutte 4.000 nye stillinger i år. Kuttene kommer i et ledd der de skal spare inntil 3,6 milliarder kroner.

Markedet venter ellers på oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene som blir lagt frem torsdag ettermiddag.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien