Gå til sidens hovedinnhold

USA ryster børsen

Usikkerheten i den amerikanske økonomien senker Oslo Børs

Torsdag ble nok en sort dag for investorene på Oslo Børs. Typiske traderaksjer falt markant og det var få lyspunkt.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen endte ned 1,93 prosent til 405,01 poeng, og nedturen kom etter to solid dager med opptur.

Skremmer markedet
Situasjonen til et av obligasjonsfondene til Carlyle Group sprer fornyet frykt for at flere kan gå på en smell. Carlyle Capital er i brudd lånebetingelsene til banker og andre långivere. Først regnet selskapet med at de skulle klare å komme unna de verste problemene gjennom å forhandle frem nye lånebetingelser, men etter at marginkravene har begynt å renne inn brøt forhandlingene sammen.

Nå kan långiverne snarlig ta kontroll over alle gjenværende eiendeler i fondet. Dette skyldes manglende margininnbetalinger på fondets portefølje av boliglånsbaserte verdipapirer.

Rå rekorder
Svake makrorapporter fikk også markedet til å reagere. Dollaren faller mot ny bunn og oljeprisen stiger til nye rekorder. Ellers i råvaremarkedet passerte spotprisen på gull 1.000 dollar per unse for første gang i historien. Oppgangen i råvaremarkedet kommer samtidig som dollaren stuper og investorene jakter trygge havner å plassere pengene.

Da handelen i Oslo var over hadde kontraktene nordsjøolje med levering i april steget til 106,82 dollar fatet, men var en liten periode en dollar høyere. Det er ny prisrekord.

Det var likevel ikke nok til å hindre at oljekjempen StatoilHydro falt 0,76 prosent til 155,90 kroner.

Fallende tungvektere
Meglerhuset UBS fortsetter kjøpene i REC. Det ble likevel en solid nedtur for solenergiselskapets aksjer som falt 4,55 prosent til 126 kroner. Acergy falt 5,47 prosent til 108 kroner, mens tørrbulkrederiet Golden Ocean ble sendt ned 6,14 prosent til 26 kroner.

Norske Skog faller videre. Nå er det klart at de kommer til å legge ned den ene fabrikkmaskinen på Follum, og at de stenger permanent en fabrikk i Tsjekkia. En fabrikk i Korea blir stengt på ubestemt tid. Totalt skal kapasiteten reduseres med 450.000 tonn. Dette var likevel ikke nok for aksjemarkedet som begynner å bli lei for stadig resultatvarsler. Aksjen falt 6,74 prosent til 18 kroner.

Undrende priset
Tandberg Data steg 19,92 prosent til 0,49 kroner og priser IT-selskapet til 3,9 milliarder kroner. Redningsaksjonen og en forestående emisjon ble vedtatt onsdag, men ingen andre fundamentale forhold knyttet til vurderingen er kommet frem. Dagen i forveien var selskapet verdt 28,4 millioner kroner.

Basert på gårsdagens hendelser hadde DnB Nor Markets analytiker Fredrik Thoresen tidligere denne uken regnet seg frem til at kursen burde havne på 2 øre etter refinansieringen. Noe som ville priset Tandberg etter refinansieringen til 160 millioner kroner.

- Jeg mener at Thoresens analyse virker fornuftig, sier en analytiker i et konkurrerende meglerhus som selv ikke dekker aksjen.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer