Gå til sidens hovedinnhold

USA trekker opp

Forsiktig optimisme på Wall Street.

Forsiktig optimisme på Wall Street

NA24 - din næringslivsavis

S&P 500-indeksen faller 0,10 prosent til 869,35 poeng, men de to andre indeksen har fått en bedre start. Nasdaq Composite blir løftet 0,11 prosent til 1.540,43 poeng og den kjente Dow Jones Industrial Average er opp 0,06 prosent til 8.478,75 poeng.

Følg utviklingen på Wall Street her.

Lavere handelslekkasje
Verdien på importerte varer stuper og det er med å redusere underskuddet USA har på handelsbalansen. I november ble handelsunderskuddet redusert til 40,44 milliarder dollar fra 56,69 milliarder dollar i oktober. Økonomene hadde på forhånd ventet at handelslekkasjen skulle være på 51,5 milliarder dollar i november, viser estimater fra Bloomberg News.

Les mer: Underskuddet krymper

Taper milliarder
Tirsdag kveld norsk tid kommer det tall fra finansdepartementet som viser underskuddet på det amerikanske statsbudsjettet. Det amerikanske regnskapsåret starter i oktober hvert år, og forventningene er at underskuddet så langt i regnskapsåret skal ligge på nær 500 milliarder dollar.

Det tilsvarer et tap på statsbudsjettet tilsvarende 2.000 milliarder dollar for hele 2009. I desember er det ventet at underskuddet økte med 83 milliarder dollar, viser estimater innhentet av Bloomberg News.

Den amerikanske økonomien har blitt sterkt skadelidende av finanskrisen som har pågått snart i halvannet år. Siden desember 2007 har verdens største økonomi vært i resesjon og frykten er at resesjonen blir lengre og dypere enn tidligere økonomiske tilbakeslag. Myndighetene har satt i gang flere tiltak for å snu den negative utviklingen og George W. Bush overlater et stort ansvar på å få skikk på tilstanden til den påtroppende presidenten Barack Obama.

Neste uke er det duket for den offisielle innsettelsen av Obama, og han overtar uansett et stort underskudd på budsjettet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Diskuterer fusjon
Citigroup bekrefter nå at de er i samtaler med Morgan Stanley i forbindelse med en eventuell sammenslåing av meglervirksomheten Smith Barney og Morgan Stanleys formuesforvaltning. Partene har foreløpig ikke blitt enige om en endelig avtale, og Citigroup ønsker ikke å gi noen forsikringer om at den slik avtale vil nås.

Resultatsesongen ble sparket i gang mandag kveld. Aluminiumsprodusenten Alcoa er først ut av selskapene notert på Dow Jones-indeksen med sitt resultat etter fjerde kvartal. Fallende aluminiumspriser har gitt langt svakere resultater. I tillegg skal Alcoa spare kostnader og redusere produksjonen.

Nvidia har justert forventningene til fjerde kvartal. I et resultatvarsel advarer brikkeprodusenten at omsetningen vil falle mellom 40 og 50 prosent. Bakgrunnen er at selskapet opplever svekkelser i sluttbrukermarkedet. Tidligere har Nvidia anslått at omsetningen vil fall rundt 5 prosent i fjerde kvartal.

Bernanke peker på tiltak
USAs sentralbanksjef Ben Bernanke holder tirsdag et foredrag hos London School of Economics. Dette hans første tale om finanspolitikken siden tidlig i desember.

- Den globale økonomien nå er hardt rammet av finanskrisen.Koordinerte politiske tiltak fra regjeringene vil være avgjørende for hvor lang tid det vil ta å snu økonomien rundt igjen,skriver Bernanke i talen som ble offentliggjort på sentralbankens hjemmeside.

- I nesten ett og et halvt år har det globale økonomiske system vært under ekstraordinært press – et press som nå helt avgjort har smittet bredt utover den globale økonomien. Skaden, i form av tapt produksjon, tapte arbeidsplasser og tapte formuer er allerede betydelig, sier han.

- Har mer i verktøykassen
Bernanke sier videre at Fed fortsatt har «kraftige verktøy» som kan bli utvidet for å få opp veksten, det til tross for at Federal Reserve allerede har senket renten til nær null.

- Neste skritt i kampen mot krisen i det finansielle markedet er å få «råtne» eiendeler ut av balansen til finansinstitusjoner, sier Bernanke.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken